23.08.2017
You can use WP menu builder to build menus

03.08.2017

9 αξιολ., M.O. : 4,89
8-10

Στραγγιστό γιαούρτι, τυρί μασκαρπόνε και μέλι συνδυάζονται με τα αγαπημένα μου αρωματικά μπισκότα speculoos και ώριμα ζουμερά ροδάκινα, για να γίνουν ένα πανεύκολο και γρήγορο γλυκό ψυγείου.

Γλυκό Ψυγείου με Γιαούρτι, Μασκαρπόνε, Μπισκότα Speculoos και Ροδάκινα www.thefoodiecorner.gr Photo description: In the middle of the photo a white enamel jug containing chopped peaches. To the top right a small bowl with honey and a honey stick, to the top left a peach cut in half and two sprigs of spearmint, to the bottom left a small plate of speculoos biscuits barely visible. All on a white wooden surface.

Τα γλυκά ψυγείου τα αγαπώ πολύ. Και από ό,τι κατάλαβα όταν ανέβασα αυτό το γλυκάκι με φράουλες, σας αρέσουν κι εσάς! Εδώ έχουμε μια πιο καλοκαιρινή λύση που ελπίζω να έχει την ίδια απήχηση.

Γλυκό Ψυγείου με Γιαούρτι, Μασκαρπόνε, Μπισκότα Speculoos και Ροδάκινα www.thefoodiecorner.gr Photo description: The fridge cake before being decorated, just a white creamy surface in the loaf pan. Further up a jug of chopped peaches, a plate of cookies, a peach cut in half and a small bowl with honey.

Τον συνδυασμό αυτόν, τον έχω αγαπήσει εδώ και χρόνια. Μια μέρα έκοβα ένα ροδάκινο να το φάω με γιαούρτι (λατρεμένο ταίριασμα) και επειδή μου βρισκόταν, σκέφτηκα να σπάσω από πάνω ένα μπισκότο speculoos. Εντάξει, ερωτεύτηκα με τη μια. Θυμάμαι ότι αμέσως είπα στον εαυτό μου «Ελένη, εδώ υπάρχει συνταγή». Το αποθήκευσα στο πίσω μέρος του μυαλού μου για αργότερα και συνέχισα τη μέρα μου.

Γλυκό Ψυγείου με Γιαούρτι, Μασκαρπόνε, Μπισκότα Speculoos και Ροδάκινα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Close up of just the pan with the fridge cake. A spoon with chopped peaches is sitting on top of the cake, ready to decorate it.

Φέτος λοιπόν έχει τύχει δυο τρεις φορές συνεχόμενα να πετύχω ωραία ροδάκινα. Δυστυχώς δεν συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια (γιατί άραγε;) οπότε έχω ενθουσιαστεί και τα τρώω συνέχεια. Είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Τις προάλλες που έτρωγα ένα, κλασικά με γιαούρτι, θυμήθηκα τα αρωματικά μπισκοτάκια και αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να δημιουργήσω μια συνταγή με τον αγαπημένο αυτό συνδυασμό.

Γλυκό Ψυγείου με Γιαούρτι, Μασκαρπόνε, Μπισκότα Speculoos και Ροδάκινα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A slice of the cake on a pretty plate, with peaches spooned over the top. The layers of biscuit and cream are visible under the peach. A fork also lies on the plate, which is sitting on a linen tea towel.

Πρωταγωνιστές της συνταγής είναι φυσικά το στραγγιστό γιαούρτι, τα ροδάκινα, και τα μπισκότα speculoos. Έκανα όμως και δυο ακόμα παρεμβάσεις. Για αρχή πρόσθεσα λίγο τυρί μασκαρπόνε για να ισορροπήσει κάπως η ξινούτσικη γεύση του γιαουρτιού και να γίνει το μείγμα πιο κρεμώδες. Καλά, είναι υπέροχος συνδυασμός, θα τον ξαναχρησιμοποιήσω σίγουρα στο μέλλον. Τέλος, για να θεωρηθεί γλύκισμα το συγκεκριμένο παρασκεύασμα θεώρησα οτι ήθελε και κάτι, εε, γλυκό! Οπότε έβαλα μέλι, μιας και οκ, γιαούρτι – ροδάκινο – μέλι… η καλύτερη παρέα.

Γλυκό Ψυγείου με Γιαούρτι, Μασκαρπόνε, Μπισκότα Speculoos και Ροδάκινα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close ¾ view of the cake in the pan after some slices have been cut and removed. The layers of biscuit and cream are visible. Behind the pan a plate with a slice of cake (out of focus). Also in the background the jug, only the side of it visible.

Με το γλυκό αυτό (όπως με όλα τα γλυκά ψυγείου) πρέπει να θυμόμαστε πως όσο κάθεται, τόσο μαλακώνουν τα μπισκότα. Αν τα θέλουμε να είναι κάπως τραγανούλικα, να «κρατάνε» που λέμε, θα σερβίρουμε το γλυκό λίγες ώρες αφού το φτιάξουμε. Όχι κατευθείαν, για να προλάβει η κρέμα να στερεοποιηθεί λίγο και τα μπισκότα να απορροφήσουν υγρασία. Αλλιώς δεν θα κόβεται εύκολα. Αν θέλουμε τα μπισκότα εντελώς μαλακά, και το γλυκό αφράτο, το αφήνουμε αποβραδίς στο ψυγείο.

Και ένα τελευταίο τιπ. Μπορούμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη! Απλά για να το κόψουμε μετά και να το σερβίρουμε θα περιμένουμε 15-30 λεπτά (ανάλογα την θερμοκρασία ατμόσφαιρας) να μαλακώσει.

Γλυκό Ψυγείου με Γιαούρτι, Μασκαρπόνε, Μπισκότα Speculoos και Ροδάκινα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Another shot of the slice of cake on the plate, from further above.

Πάμε να δούμε πόσο απλό είναι;

Υλικά

600γρ γιαούρτι στραγγιστό, κρύο (το πιο πηχτό που μπορείτε να βρείτε)

250γρ τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου

110γρ +55γρ (περίπου 6+3 κ.σ.) μέλι

350-400γρ μπισκότα speculoos, περίπου 40 στο σύνολο (ανάλογα τα μεγέθη μπισκότων και ταψιού)

3-4 ροδάκινα, κομμένα σε μικρά κομμάτια

κανέλα, προαιρετικά (δείτε σημειώσεις)

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με το μασκαρπόνε και τα 110γρ μέλι να ομογενοποιηθούν. Ιδανικά με ηλεκτρικό αναδευτήρα/αυγοδάρτη.

Βήμα 2

Βάζουμε μια στρώση από μπισκότα speculoos στον πάτο ενός ορθογώνιου ταψιού 32x12cm (εμένα πήρε 9 μπισκότα, 8 ολόκληρα και ένα κομμένο στη μέση). Απλώνουμε από πάνω το ένα τέταρτο του μείγματος γιαουρτιού. Συνεχίζουμε με άλλες 3 στρώσεις από μπισκότα και κρέμα (σύνολο 4 στρώσεις). Σκεπάζουμε το ταψί και το τοποθετούμε στο ψυγείο να δέσει το γλυκό (από 4 μέχρι 24 ώρες, ανάλογα πόσο μαλακά θέλουμε τα μπισκότα – δείτε το κείμενο).

Βήμα 3

Αναμειγνύουμε τα ροδάκινα με τα 55γρ μέλι (περίπου 3 κ.σ.) και τα αφήνουμε και αυτά στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 4

Όταν είναι έτοιμο το γλυκό το στολίζουμε με 3-4 ακόμα μπισκότα σπασμένα στο χέρι και λίγα κομματάκια ροδάκινο. Το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με έξτρα ροδάκινα στο πιάτο.

Σημειώσεις:
Το μέλι που θα βάλουμε στα ροδάκινα το αυξομειώνουμε ανάλογα με το πόσο ώριμα και γλυκά είναι τα φρούτα μας. Αν θέλουμε πιο γλυκό το μείγμα βάζουμε παραπάνω μέλι, ή το παραλείπουμε και τελείως αν δεν μας χρειάζεται.

Την κανέλα την έβαλα νομίζοντας ότι θα δώσει κάτι και στη φωτογραφία και στη γεύση. Τελικά δεν χρειαζόταν διότι τα μπισκότα είναι αρκετά αρωματικά από μόνα τους. Την αναφέρω μόνο και μόνο επειδή φαίνεται λίγο, μην αναρωτιέστε τι είναι αυτό πάνω στην κρέμα! Δεν είναι απαραίτητη για τη συνταγή.

9 αξιολ., M.O. : 4,89

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο

Designed by Designers United - Powered by Stonewave