28.04.2017
You can use WP menu builder to build menus

30.12.2013

3 αξιολ., M.O. : 5,00
15
10

Ο τίτλος νομίζω ότι αδικεί το πιάτο. Αναφέρονται πολύ λίγα από τα υλικά που κάνουν τη σαλάτα αυτή υπέροχα αρωματική και γευστική. Το μέλι, ο χυμός πορτοκάλι, η κανέλα, το κύμινο... Δυστυχώς θα έκαναν τον τίτλο υπερβολικό. Το αποτέλεσμα; Κάθε άλλο παρά υπερβολικό είναι!

Το πιάτο αυτό ήταν απόφαση τελευταίας στιγμής, όταν έβλεπα ότι η εκδήλωσή μας Food4Good είχε πάρει τρομερή δημοσιότητα και θα ερχόταν πολύς κόσμος. Με είχε πιάσει το άγχος ότι θα έπρεπε να πλασάρουμε τις πίτσες που θα παραγγέλναμε ως σπιτικό φαγητό… Συζητώντας το με τη μητέρα μου είχε την ιδέα να κάνω επιπλέον μια σαλάτα ταμπουλέ, κάτι που πάντα έφτιαχνε εκείνη για μεγάλα τραπεζώματα, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Καλή ιδέα, χορταστικό το πλιγούρι, βγάζει μεγάλες ποσότητες. Αλλά λίγο καλοκαιρινό το ταμπουλέ για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Βούτηξα λοιπόν στην κύρια πηγή έμπνευσης, τις σελίδες του ίντερνετ, και βρήκα μαργαριτάρι. Με λίγες αλλαγές ταίριαξε και στις ελληνικές γεύσεις, κρατώντας όμως το στοιχείο του λίγο διαφορετικού και εξωτικού.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου, όταν άρχισα να ακούω από πολύ κόσμο πόσο τους άρεσε η σαλάτα. Ήξερα ότι ήταν καλή, το είχα καταλάβει ότι θα πετύχαινε από τη στιγμή που άνοιξα το σέικερ με το dressing. Τα υλικά είχαν δέσει απίστευτα μεταξύ τους και το άρωμα ήταν εκπληκτικό! Αλλά όσο και να σου αρέσει κάτι, όταν μαγειρεύεις για κόσμο η δική τους επιβεβαίωση είναι αυτό που σου φτιάχνει τη μέρα. Εμένα μου έφτιαξε την εβδομάδα!

Κατα τύχη (διότι δεν είμαι πολύ της νηστείας, πρέπει να σας ομολογήσω), η σαλάτα αυτή είναι και νηστίσιμη. Μου το επισήμανε κάποιος στην εκδήλωση, εγώ ούτε που το είχα σκεφτεί. Πάντως σίγουρα στέκεται άνετα σε γιορτινό τραπέζι, ειδικά αν πρόκειται για μπουφέ. Όπως και να έχει, δοκιμάστε τη, αξίζει!

Οι ποσότητες εδώ βγάζουν ένα μεγάλο μπολ. Είναι σίγουρα αρκετή σαλάτα για 10 άτομα (καλή μερίδα) αλλά και για περισσότερα αν θα είναι σε μπουφέ με αρκετά πιάτα.

Υλικά

Για τη σαλάτα:

1 συσκευασία (500 γρ.) πλιγούρι, μουλιασμένο αποβραδίς σε πολύ νερό και καλά στραγγισμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, το λευκό μέρος και λίγο από το ανοιχτό πράσινο, ψιλοκομμένα (μπορείτε να βάλετε περισσότερα αν θέλετε)

6 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (μετράμε αφού το κόψουμε)

3/4 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι (από 1-2 πορτοκάλια)

3/4 κούπας σταφίδα ξανθή

1/2 κούπα κάσιους, ψημένα και αλατισμένα

1/2 κιλό μανταρίνια, καθαρισμένα και κάθε φέτα κομμένη στη μέση

Για το dressing:

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι

3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι

3 κ.σ. μέλι

1.5 κ.σ. μουστάρδα απαλή

1 κ.σ. κύμινο

2 1/4 κ.γ. κανέλα

2 1/4 κ.γ. αλάτι

3/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βήμα 1

Στραγγίζουμε πολύ πολύ καλά το πλιγούρι. Βοηθάμε αν χρειαστεί με ένα τούλι ή τουλπάνι, το οποίο στρώνουμε στο σουρωτήρι. Βάζουμε μέσα το πλιγούρι και πιάνουμε τις γωνίες σχηματίζοντας πουγκί. Σφίγγουμε με τα χέρια για να φύγουν τα τελευταία υγρά. Θέλουμε να είναι στεγνό το πλιγούρι. (Σημ: δεν το βράζουμε)

Βήμα 2

Ρίχνουμε το πλιγούρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Βάζουμε όλα τα υλικά του dressing σε ένα σέικερ ή βαζάκι ή τάπερ που κλείνει καλά. Ανακινούμε ζωηρά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια πηχτή σος.

Βήμα 4

Προσθέτουμε στη σαλάτα τη σταφίδα, τα κάσιους και το dressing και ανακατεύουμε ξανα καλά αλλά απαλά. Το dressing μπορούμε να το ρίχνουμε λίγο λίγο για να σιγουρευτούμε ότι θα πέσει όσο θέλουμε.

Βήμα 5

Προσθέτουμε και τα μανταρίνια και ανακατεύουμε απαλά για να μη διαλυθούν τα κομμάτια.

Βήμα 6

Η σαλάτα είναι καλύτερη όταν έχει «καθίσει» λίγο και έχουν δέσει καλά τα αρώματα. Μπορούμε να τη φτιάξουμε το πρωί και να τη βάλουμε στο ψυγείο, αλλά τη βγάζουμε μια ώρα πριν για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μανταρίνια τα προσθέτουμε λίγο πριν το σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι ελαφρώς προσαρμοσμένη από αυτή στο Power Hungry.
3 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    31/12/2013

    Βλέποντας τα υλικά καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες στον πρόλογο σου Ελένη!
    Πραγματικά η σαλάτα πρέπει να είναι απίθανη. Πολύ ωραία υλικά και αγαπημένα αρώματα.
    Μέσα από την καρδιά μου να σου ευχηθώ ότι καλύτερο για τον καινούριο χρόνο.
    Να περάσεις πολύ πολύ όμορφα!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      31/12/2013

      Καλημέρα Ερμιόνη, Χρόνια Πολλά! Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μόλις κοίταζα την βασιλόπιτά σου και έχω μπει στον πειρασμό…! Σου εύχομαι κι εγώ ό,τι καλύτερο, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και έχετε υγεία, ευτυχία και πολλές επιτυχίες!

  • Απάντηση
    lena
    31/12/2013

    Όλες σου οι συνταγές Ελένη είναι μαργαριτάρια….πάνω που έσπαγα το κεφάλι μου για κάτι διαφορετικό σε σαλάτα….μαγειρεύονται όλα για το βράδυ και έκανα ένα διάλειμμα με το καφεδάκι μου στη δική σου γωνιά,το ήξερα ότι θα μου έδινες τη λύση….έχω όλα τα υλικά για τη σαλάτα… πάω να τη φτιάξω.Α…να σου πω πως οι γλυκοπατάτες ψήθηκαν πολύ ωραία και έχω φτιάξει την γέμιση την οποία περιττό να σου πω κόντεψα να την τελειώσω από τις δοκιμές,έγινε πολύ ωραία.Τις πιο θερμές ευχές μου για Καλή Χρονιά!!!

    • Απάντηση
      02/01/2014

      Καλή Χρονιά Λένα!! Ό,τι επιθυμείς για σενα και την οικογένειά σου! Σ’ευχαριστώ τόσο μα τόσο πολύ για όλα σου τα καλά σχόλια, με τιμά ιδιαίτερα που μου έχεις εμπιστοσύνη και δοκιμάζεις τις συνταγές μου. Φιλιά πολλά και ευτυχισμένο το 2014!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave