28.04.2017
You can use WP menu builder to build menus

19.03.2014

6 αξιολ., M.O. : 5,00
2

Είναι ίσως το ευκολότερο ψάρι που έχω φτιάξει στη ζωή μου. Και πιστέψτε με, φτιάχνω μόνο εύκολα ψάρια! Φιλέτο πέρκας στο slow cooker, με δυο τρία υλικά και προσπάθεια μηδέν. Το αποτέλεσμα είναι ζουμερό, γευστικό και πολύ ελαφρύ.

Χθες το βράδυ έληξε άδοξα μια δίαιτα που είχαμε ξεκινήσει εγώ και ο Μίστερ την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν πολλοί οι λόγοι, ο ένας σοβαρός (του Μίστερ), ο ένας έτσι κι έτσι, και ο τρίτος (δικός μου αυτός) ο κλασικός λόγος εγκατάλειψης δίαιτας. Δεν μπορώ να στερούμαι το φαγητό που μου αρέσει. Πολύ απλά. Ο «έτσι κι έτσι» λόγος ήταν η επιρροή όλης αυτής της προσπάθειας στο μπλογκ μου. Είχα μια σειρά από συνταγές στο μυαλό μου, έτοιμες για πειραματισμούς, τις οποίες θα έπρεπε να βάλω στην άκρη. Επίσης η διάθεσή μου ήταν στα πατώματα, οπότε έμπνευση μηδέν. Η αλήθεια είναι πως και δίαιτα να κάνεις, πάντα μπορείς να βρίσκεις έξυπνες και νόστιμες συνταγές να παρουσιάσεις. Αν όμως δεν έχεις διάθεση και έμπνευση… δεν κάνεις τίποτα. Δίαιτα-ξεδίαιτα αυτό ισχύει πάντα. Οπότε, για να είμαι σωστή απέναντι στο The Foodie Corner, αποφάσισα να αγοράσω μεγαλύτερα τζίν.

Μέσα στην εβδομάδα αυτή λοιπόν, έφτιαξα ένα ψαράκι στο slow cooker. Είχα ξαναδοκιμάσει ψάρι στη συσκευή και είχε βγει μια χαρά, αλλά με πιο πολύπλοκη μέθοδο. Αυτή τη φορά απλούστευσα εντελώς (μα εντελώς) τη διαδικασία, και δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Ίσα ίσα που νιώθω σαν να ανακάλυψα την Αμερική. Και τώρα που ξέρω πόσο απλό είναι να ετοιμάσει κανείς έτσι ένα πεντανόστιμο φιλέτο ψαριού, θα χρησιμοποιήσω τη μέθοδο αυτή σαν βάση για πειραματισμούς με έξτρα υλικά για ποικιλία γεύσεων. Το απλό όμως μερικές φορές είναι και το καλύτερο, ειδικά όταν μιλάμε για κάτι με τόσο εκλεπτυσμένη γεύση όπως το ψάρι. Οπότε και η συνταγή αυτή θα μπαίνει συχνά στο μενού μας.

Εγώ χρησιμοποίησα πέρκα, αλλά θα μπορούσατε να πειραματιστείτε με οποιοδήποτε λευκό ψάρι. Καλό θα ήταν να είναι λίγο «ψωμωμένο», δεν γνωρίζω πως θα συμπεριφερόταν για παράδειγμα η γλώσσα που είναι πολύ λεπτή. Λογικά μια χαρά θα ήταν κι αυτή, απλά θα ήθελε πολύ λιγότερο χρόνο. Όποιος τη δοκιμάσει να μας πει!

Υλικά

1 φιλέτο, περίπου 450γρ, φρέσκου λευκού ψαριού. Εγώ χρησιμοποίησα πέρκα.

1/2 λεμόνι περίπου, κομμένο σε λεπτές φέτες

αλατοπίπερο

1 πρέζα εστραγκόν

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Προτείνω το φιλέτο να είναι χωρίς δέρμα. Το δέρμα του ψαριού μαλακώνει πολύ στο slow cooker και δεν βγαίνει μετά τόσο εύκολα.
Βήμα 1

Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο και το στρώνουμε στο δοχείο του slow cooker. Εμένα (στο 3.5λ) το ψάρι έπιασε όλο τον πάτο και οι άκρες ανέβαιναν λίγο στα πλαϊνά. Δε μας πειράζει αυτό αφού και εκεί ψήνεται κανονικά. Πασπαλίζουμε με το μυρωδικό μας και στρώνουμε πάνω στο ψάρι τις φέτες λεμονιού.

Βήμα 2

Ανάβουμε τη συσκευή στο high και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί πολύ από το μέγεθος (ειδικά το πάχος) του φιλέτου οπότε καλό είναι να το παρακολουθούμε. Στη 1.5 ώρα ρίχνουμε μια ματιά μέσα από το καπάκι και αν έχει ασπρίσει και η πάνω πλευρά, ελέγχουμε με δυο πιρούνια. Αν «ανοίγει» εύκολα η σάρκα τότε είναι έτοιμο. Εμένα πήρε 2 ώρες στο high.

Βήμα 3

Στο τέλος θα δούμε πως έχει μείνει πολύ ζουμί. Το χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσουμε κάποια σάλτσα, ή το φυλάμε και έχουμε σπιτικό ζωμό ψαριού!

6 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

17 Σχόλια

  • Απάντηση
    19/03/2014

    Καλησπέρα Ελένη. Πολύ μ’ αρέσει η συνταγή σου με το ψάρι αυτό. Έχεις απόλυτο δίκιο, η δίαιτα ούτε στέρηση πρέπει να σημαίνει αλλά κι ούτε έλλειψη γεύσης. Slow cooker δεν έχω αλλά έχω πολύ όρεξη να δοκιμάσω το ψάρι σου!

    • Απάντηση
      19/03/2014

      Γειά σου Μάγδα! Πολύ χαίρομαι που ήρθες μια βόλτα στο μπλογκ μου, ελπίζω να σου αρέσει. Ευχαριστώ για το σχόλιο, η φιλοσοφία μου γενικά είναι τα πάντα με μέτρο. Τα καταφέρνω μέχρι το σημείο των μπισκότων και των κέικ..!

    • Απάντηση
      Nephelee
      19/03/2014

      Geia sou Magda, os sxetika nea xristis ton slow cooker (eixa alla den to xrisimopoiousa) sou proteino na to dokimaseis. Exei dieukolinei paaara poli tin zoi mou, kai episis apo tote pou xekinisa na to xrisimopio trome poli pio ugeiina: ekei pou epestrefa spiti kourasmeni kai eftiaxna ‘pali’ makaronia ktl pou einai pio eukola epistrefo se ena nostimotato ugies kai ETOIMO fagito!!!!!!!

      • Απάντηση
        Βίκυ
        19/03/2014

        αυτό θέλω κι εγώ γιατί γυρίζοντας απο τη δουλειά ολο μακαρόνια, ομελέτες κλπ. τρωμε, μόνο το ΣΚ τρώμε κανένα φαγητό της προκοπής….

        • Απάντηση
          19/03/2014

          Με το slow cooker και τα Κυριακάτικα γίνονται καθημερινά! (μα πως τα λέω πια..!)

          • Βίκυ
            02/05/2014

            Μπορουμε αν θελουμε να βαλουμε το ψαρι με το δερμα του, να χρησιμοποιησουμε λαδοκολλα; Ή δεν μπορουμε στο slow cooker?

          • 02/05/2014

            Το θέμα με το δέρμα του ψαριού στο slow cooker είναι ότι μαλακώνει πολύ κ σχεδόν λιώνει. Βγαίνει μετά κάπως δύσκολα, δεν ξεκολλάει ομοιόμορφα όπως όταν το ψήνεις ή το τηγανίζεις. Τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία που είχα εγώ από έναν σολομό που είχα βάλει με δέρμα. Δεν χρειάζεται λαδόκολλα πάντως.

  • Απάντηση
    Nephelee
    19/03/2014

    Eleni leo na to dokimaso me solomo.. ti les?

  • Απάντηση
    19/03/2014

    Οκ, νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο εύκολο ψαράκι!
    Μπράβο σου που κατάφερες να το κάνεις να φαίνεται τόσο ελκυστικό με τις φωτογραφίες σου, είναι δύσκολο πιάτο για φωτογράφιση.
    Τα μεγαλύτερα νούμερα τζιν… πόσο πονεμένη ιστορία για μια food blogger!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    • Απάντηση
      19/03/2014

      Αχ ευχαριστώ! Χαίρομαι που το λες γιατί μόλις πριν 10 λεπτά είχα μια σκληρή κριτική για τη φωτογραφία..! Για τα τζιν, ασ’τα να πάνε… Φιλιά!

  • Απάντηση
    Lia
    21/03/2014

    Το γεγονός ότι είδα στον ύπνο μου σήμερα το slow cooker σημαίνει κάτι? (χωρίς πλάκα) :):)
    Μάλλον ότι μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον,ε?
    Φιλιά, Ελένη!!!
    Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα!!!

    • Απάντηση
      21/03/2014

      Καλημέρα! Το ότι το είδες σημαίνει ότι μπορεί να το κερδίσεις! Έχεις πάρει μέρος στην κλήρωση; Έλα, you never know!

  • Απάντηση
    nephelee
    08/06/2014

    lol.. me again!!! exeis na proteineis kamia saltsa pou mporei na ftiaxtei me ton zomo?

    • Απάντηση
      09/06/2014

      Χμ, ενδιαφέρουσα σκέψη. Άσε με να το δω λίγο και θα σου πω!

    • Απάντηση
      02/07/2014

      Νεφέλη συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Το πιο απλό θα ήταν να δέσεις το ζουμί με κορν φλάουρ και να προσθέσεις ίσως λίγο βούτυρο. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις το ζουμί για να κάνεις μια μπεσαμέλ, και να της προσθέσεις μετά λίγο τυρί τριμμένο (πχ παρμεζάνα – ξέρω ακούγεται περίεργο αλλά το βρήκα σε ένα κλασικό αγγλικό βιβλίο μαγειρικής!) ή πάλι μπεσαμέλ με το ζουμί και να προσθέσεις στο τέλος λίγο μουστάρδα σε σκόνη ανακατεμένη με ξύδι (1.5+1.5 κ.γ. για κάθε κούπα ζωμό που θα χρησιμοποιήσεις). Αν είναι να κάνεις μια από αυτές τις μπεσαμέλ θα έλεγα να μη βάλεις λεμόνι στο ψάρι κατά το μαγείρεμα. Η μητέρα μου πρόσφατα είχε μια καλή έμπνευση και προς το τέλος του μαγειρέματος έριξε μέσα λίγη quinoa η οποία απορρόφησε το ζουμί και έγινε νοστιμότατη. Εκεί να προσέξεις μόνο την ποσότητα, θες περίπου τη μισή ποσότητα (σε όγκο) κίνουας για μια ποσότητα ζωμού (δηλ. αν έχεις 1 κούπα ζωμό, τότε θες μισή κούπα κίνουα). Καλή επιτυχία!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave