23.08.2017
You can use WP menu builder to build menus

23.01.2014

1 αξιολ., M.O. : 4,00
25
2-4

Ένα πιάτο που αξιοποιεί το περίσσευμα φαγητού που συνήθως κατοικεί σε ταπεράκια στο ψυγείο μας. Τα αυγά στο φούρνο ταιριάζουν με σχεδόν όλα τα φαγητά, το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία.

Όταν μαγειρεύω προσπαθώ πάντα να βγάζω ακριβείς μερίδες, είτε είναι για δυο είτε για περισσότερους. Αναπόφευκτα όμως, κάποιες φορές περισσεύουν ποσότητες που δεν βολεύουν καθόλου! Δεν είναι αρκετές για να ξαναφάμε το ίδιο πιάτο άλλη μέρα, είναι αρκετές όμως για να μη θέλω να τις πετάξω στα σκουπίδια. Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως πολλές φορές έχω ταπεράκια στο ψυγείο μου με δυο τρείς κουταλιές από ένα φαγητό, δυο τρείς από ένα άλλο, και πάει λέγοντας. Αν είμαι μόνη μου θα τα βάλω όλα σε ένα πιάτο, θα τα ζεστάνω στα μικροκύματα και θα φάω μια χαρά. Μερικές φορές όμως θέλουμε το περίσσευμα του φαγητού μας να το μετατρέψουμε σε κάτι πιο ιδιαίτερο. Η λύση των αυγών στο φούρνο είναι ιδανική, μιας και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα και τις πιο μικρές ποσότητες, και να ταιριάξουμε πολλά διαφορετικά υλικά.

Εδώ χρησιμοποίησα μια ποικιλία από τέτοια υλικά για να σας δώσω μια ιδέα του τι μπορούμε να κάνουμε. Είχα έτοιμη σάλτσα κιμά για μακαρόνια (από την προηγούμενη ανάρτηση!), λίγο πουρέ πατάτας, λίγη σάλτσα ντομάτας (πάλι από μακαρόνια), και λίγα φύλλα φρέσκο σπανάκι που μου περίσσεψε από ένα πρόσφατο σπανακόρυζο. Με αυτά έπαιξα λοιπόν και έκανα τους διάφορους συνδυασμούς που θα δείτε στη συνταγή.

Αυτά βέβαια είναι τα περιεχόμενα των τάπερ που είχα εγώ εκείνη τη στιγμή στο ψυγείο. Μπορούμε να σκεφτούμε πολλούς ακόμα συνδυασμούς αν βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Κάποιες άλλες ιδέες είναι:
Σπανακόρυζο έτοιμο, ή οτιδήποτε άλλο εις –όρυζο (λαχνό-, ντοματό-, φακό-, πρασό- κλπ. κλπ.).
Πατάτες φούρνου, λίγο πατημένες με ένα πιρούνι, ιδανικά με λίγο λαδάκι από το ταψί που ψήθηκαν
Σάλτσες από φαγητό, πηχτές
Κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο και κομμένο σε κομματάκια (αν είναι πολύ στεγνό το ανακατεύουμε με λίγη μαγιονέζα, τόση ώστε να μην ξεραθεί στο ψήσιμο το κρέας)
Κεφτεδάκια ή μπιφτέκι, κομμένα σε μικρά κομματάκια (και πάλι προσθέτουμε κάτι για υγρασία)
Ζυμαρικά, με λίγη σάλτσα ή μαγιονέζα ή κέτσαπ ή ψιλοκομμένη ντομάτα
Όσπρια όπως πχ γίγαντες, χωρίς πολύ ζουμί.
Αλλαντικά, κομμένα σε κυβάκια
Καπνιστό ψάρι όπως πχ. πέστροφα σε κομματάκια
Μπεσαμέλ πηχτή (ιδανική για να δένουμε πιο στεγνά υλικά)
Πουρές λαχανικών (σελινόριζας, κολοκύθας κλπ)

Σε όλες τις περιπτώσεις προσέχουμε να μην είναι πολύ στεγνά τα υλικά. Το τριμμένο τυράκι είναι must για το τελείωμα και μπορεί να είναι οποιοδήποτε έχετε στο ψυγείο (από κίτρινο μέχρι φέτα).

Παίξτε με τους συνδυασμούς, πειραματιστείτε, και θα βρείτε έναν νέο και νόστιμο τρόπο να αξιοποιείτε το φαγητάκι που σας έμεινε.

Πιο συγκεκριμένα, οι δικοί μου συνδυασμοί ήταν οι εξης
2 μπολάκια με κιμά και σπανάκι
1 μπολάκι με κιμά και πουρέ
1 μπολάκι με σάλτσα ντομάτα και πουρέ

Το κάθε μπολάκι μας δίνει μια μικρή μερίδα για συνοδευτικό ή σνακ.

Υλικά

Για τον συνδυασμό κιμά με σπανάκι (ποσότητες για 2 μπολάκια)
90 γρ. σπανάκι φρέσκο
6 κ.σ. σάλτσα κιμά
2 αυγά
4 κ.γ. γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
αλατοπίπερο
μια πρέζα πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. τριμμένο τσένταρ
λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Για τον συνδυασμό κιμά ή σάλτσα ντομάτας με πουρέ (ποσότητες για ένα κι ένα μπολάκι)
3 κ.σ. σάλτσα κιμά (για το 1)
3 κ.σ. σάλτσα ντομάτα (για το 1)
5 κ.σ. πουρές
2 αυγά
2 κ.γ. γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
αλατοπίπερο
μια μικρή πρέζα πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. τριμμένο τσένταρ
λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C (170C στον αέρα) και λαδώνουμε 4 πυρίμαχα μπολάκια (εμένα είναι χωρητικότητας 1 κούπας).

Βήμα 2

Για τον συνδυασμό κιμά με σπανάκι: Βάζουμε το σπανάκι σε μια κατσαρόλα (όχι στο μάτι), περιχύνουμε με βραστό νερό, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ζεματιστεί. Σουρώνουμε και αφήνουμε για λίγο σε τρυπητό. Στρώνουμε τον πάτο των πυρίμαχων με τον κιμά (3 κ.σ. ανα μπολ). Όταν έχει κρυώσει λίγο το σπανάκι το ζουλάμε καλά με τα χέρια να φύγουν όλα τα υγρά. Θα μείνουν περίπου 3 ½ κ.σ. σπανάκι το οποίο το μοιράζουμε στα δυο μπολ πάνω από τον κιμά.

Βήμα 3

Για τον συνδυασμό κιμά ή ντομάτα με πουρέ: Στρώνουμε τον πάτο των μπολ με τον κιμά ή τη σάλτσα ντομάτας. Μοιράζουμε από πάνω τον πουρέ (2.5 κ.σ. ανα μπολ).

Βήμα 4

Για όλους τους συνδυασμούς: Ισιώνουμε την επιφάνεια των υλικών και με προσοχή σπάμε από πάνω ένα αυγό στο κάθε μπολ. Δεν θέλουμε να σπάσει ο κρόκος (αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος αν γίνει αυτό, απλά δε θα είναι μελάτο). Υπάρχει περίπτωση να χαθεί και μέρος του ασπραδιού μέσα στα υλικά από κάτω αλλά ούτε αυτό μας πειράζει. Περιχύνουμε με το γάλα (εγώ έβαλα από 2 κ.γ. σε αυτά με το σπανάκι και από 1 κ.γ. στα άλλα) ή την κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, το τυρί (1 κ.σ. στο κάθε μπολ) και το σχοινόπρασο.

Βήμα 5

Βάζουμε τα μπολάκια σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε για περίπου 15 με 20 λεπτά. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο καλοψημένους θέλουμε τους κρόκους και από τη δύναμη του φούρνου μας. Εγώ τα άφησα 18 λεπτά αλλά την επόμενη θα τα αφήσω λιγότερο. Έχουμε υπόψη ότι όταν τα βγάλουμε η θερμότητα των υλικών από κάτω θα συνεχίσουν να ψήνουν το αυγό για λίγη ώρα.

Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε να τα ψήσετε σε μπεν μαρί στο φούρνο, έτσι θα γίνουν En Cocotte που λένε οι Γάλλοι. Χρησιμοποιείστε λαμαρίνα με τοιχώματα ή μεγάλο ταψί, τοποθετείστε τα μπολάκια και ρίξτε στη λαμαρίνα ζεστό νερό, τόσο ώστε να ανέβει σχεδόν στο μισό των μπολ. Έτσι ψήνονται λίγο πιο ομοιόμορφα.
1 αξιολ., M.O. : 4,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    lena
    23/01/2014

    Είσαι υπέροχη!!! ‘» μαγειρεύεις» »στολίζεις» νοικοκυρεύεις»!!!Ελένη με εμπνέεις!

  • Απάντηση
    Artemis
    23/01/2014

    Αυτό με τα περισσεύματα μεγάλο θέμα. Κι εγώ προσπαθώ πάντα να τα αξιοποιώ κάπως -όχι πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία όμως…
    Αυτό με το αυγό από πάνω, δε το είχα σκεφτεί! Θενκς για την ιδέα! 🙂

    • Απάντηση
      23/01/2014

      Τα λατρεύω τα αυγουλάκια! Και τηγανητά είναι ωραία πάνω από διάφορα, για ακόμα πιο γρήγορα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    κατγ
    29/03/2017

    Πολύ έξυπνη ιδέα! Κι έτσι όπως το βλέπω και στη φωτογραφία θέλω να το κάνω τώρα Και το αβγό με Τόστιμο να βουτάς είναι τρέλα

    • Απάντηση
      30/03/2017

      Ευχαριστώ πολύ! Ναι, η μαμά μου μας έφτιαχνε «στρατιωτάκια» όταν ήμασταν μικρά (λωρίδες φρυγανισμένου ψωμιού του τόστ) που τα βουτάγαμε σε αυγό μελάτο… Αχ τι μου θύμισες!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave