18.11.2017
You can use WP menu builder to build menus

11.11.2014

5 αξιολ., M.O. : 5,00
8

Ένα διαφορετικό κέικ, με την ιδιαίτερη γεύση του τσαγιού earl grey. Αφράτο, αρωματικό και χουχουλιάρικο. Ιδανικό για βροχερές φθινοπωρινές μέρες.

Πλέον έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον καφέ σαν συστατικό σε κέικ και δεν μας εκπλήσσει. Συνήθως βέβαια είναι σε κέικ σοκολάτας (όπως αυτό), αφού ο καφές ενισχύει τη γεύση της. Αυτός είναι ο ρόλος του και δεν διακρίνουμε το άρωμά του. Εδώ όμως μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Μιλάμε για ένα κέικ όπου το τσάι είναι βασικός πρωταγωνιστής και όχι απλά ενισχυτής άλλης γεύσης. Το earl grey είναι πολύ ιδιαίτερο, με έντονες νότες περγαμόντου, και η προσθήκη του χαρίζει ένα απίστευτο άρωμα. Ειδικά η επίγευση είναι σαν να ήπιαμε μόλις ένα φλιτζάνι αχνιστό τσάι.

Σαν κέικ είναι απίθανα μαλακό και αφράτο, μιας και έχει μπόλικο βουτυράκι. Ζάχαρη δεν έχει πάρα πολύ, οπότε θεώρησα πως θα του έκανε καλό ένα μικρό πασπάλισμα μαύρης ζάχαρης πριν μπει στο φούρνο. Η υπέροχη λεπτή κρούστα που δημιουργήθηκε με δικαίωσε. Το κέικ κρατάει άνετα 3-4 μέρες σε αεροστεγές κουτί. Εγώ το έβαλα σε μεταλλικό κουτάκι από μπισκότα, όπως ήταν πάνω στη λαδόκολλά του. Μετά από περίπου 5 μέρες το τελευταίο κομμάτι είχε ξεραθεί ελάχιστα, το έβαλα στα μικροκύματα για 15” και το έφαγα ζεστό. Παίζει να ήταν το καλύτερο κομμάτι!

Την ημέρα που το έφτιαξα ο καιρός ήταν ιδανικός για τέτοιο γλυκάκι. Μουντός, βροχερός, κρύος, αγαπημένος. Είναι το ιδανικό κέικ για χουχουλιάρικες μέρες, και φυσικά συνοδεύεται από ένα αχνιστό ρόφημα. Προτείνω καφέ ή απλό μαύρο τσάι, αλλά όχι earl grey. Η γεύση από το κέικ είναι αρκετή, μην πάμε για overdose περγαμόντου! Απαραίτητα αξεσουάρ η κουβερτούλα και ένα καλό βιβλίο. Προαιρετικό αξεσουάρ το νυσταγμένο κουτάβι στα πόδια.

Υλικά

50 ml κρέμα γάλακτος

10 γρ. φύλλα τσαγιού earl grey (4 φακελάκια περίπου, ανάλογα τη μάρκα), τριμμένα καλά

230 γρ. βούτυρο φρέσκο (αγελαδινό), σε θερμοκρασία δωματίου

150 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη

4 αυγά

180 γρ. (1 ¼ κούπα) αλεύρι

1 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το δικό μου τσάι earl grey είναι από το Marks & Spencer και είναι αρκετά δυνατό. Το κάθε φακελάκι έχει μπόλικο τσάι μέσα, σε μορφή μικρών κόκκων. Αν το δικό σας είναι σε μορφή μικρών φύλλων, προτείνω να το τρίψετε σε γουδί για να γίνει σχεδόν σκόνη, ή τουλάχιστον πολύ μικρά κομμάτια.

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολάκι στα μικροκύματα χωρίς να την αφήσουμε να βράσει. Η δικιά μου πήρε 30 δευτερόλεπτα στην υψηλή ισχύ (850W). Προσθέτουμε τα φυλλαράκια τσαγιού στην κρέμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις) και στρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα (περίπου 24x11cm) με λαδόκολλα. Βοηθάει αν τη λαδώσουμε ελαφρά για να κολλήσει το χαρτί.

Βήμα 3

Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν (τουλάχιστον 5 λεπτά). Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας στο ενδιάμεσο. Προσθέτουμε και την κρέμα μας που έχει πάρει τώρα το άρωμα του τσαγιού και ξαναχτυπάμε να αναμειχθεί.

Βήμα 4

Σε ξεχωριστό μπολάκι ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και τα ρίχνουμε στο μείγμα μας. Σε χαμηλή ταχύτητα συνεχίζουμε το χτύπημα μόνο τόσο ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 5

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη, και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα (ή ξυλάκι για σουβλάκι, εμένα αυτό με βολεύει) στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό ή με λίγα στεγνά ψίχουλα, είναι έτοιμο. Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα για 5 λεπτά περίπου και ξεφορμάρουμε.

Η συνταγή είναι ελαφρώς προσαρμοσμένη από αυτή του μπλογκ Vanillyn.

5 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    12/11/2014

    Εύκολο και διαφορετικό το κέικ σου Ελένη.
    Το συγκεκριμένο τσάι δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, πρέπει πράγματι να είναι ιδιαίτερα αρωματικό!
    Μ’ αρέσει πολύ γιατί είναι όντως χουχουλιάρικο και ταιριάζει με την εποχή.
    Φιλιά

    • Απάντηση
      12/11/2014

      Αλήθεια Ερμιόνη; Να δοκιμάσεις το τσάι οπωσδήποτε! Πιστεύω πως θα σου αρέσει. Φιλιά!

  • Απάντηση
    ΜΑΡΙΑ
    12/11/2014

    γεια σας… ηθελα να μου διευκρινησετε αν βγαζουμε το τσαι απο τα σακουλακια πριν το ριξουμε στη κρεμα, κι αν ναι τη κρεμα τη σουρωνουμε μετα? ευχαριστω!

    • Απάντηση
      12/11/2014

      Καλημέρα Μαρία! Το τσάι το βγάζουμε από τα φακελάκια τα οποία κόβουμε με ένα ψαλιδάκι. Κοιτάμε τα φύλλα και αν δεν είναι μικροί μικροί κόκκοι (όπως είναι αυτό που χρησιμοποίησα εγώ) τότε τρίβουμε τα φυλλαράκια λίγο σε ένα γουδί για να γίνουν σχεδόν σκόνη. Έτσι δεν χρειάζεται να σουρώσουμε την κρέμα. Εμένα μάλιστα η κρέμα έπηξε αρκετά όσο κρύωνε (με το τσάι μέσα) και δεν θα μπορούσα ούτως ή άλλως να τη σουρώσω! Καλή επιτυχία!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave