28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.07.2014

6 αξιολ., M.O. : 5,00
8
3.5lt

Ένα κλασικό βρετανικό κέικ, το treacle sponge, προσαρμόζεται στα δικά μας δεδομένα και ψήνεται στο slow cooker. Χρησιμοποιούμε μέλι αντί για golden syrup και απολαμβάνουμε αφράτο και σιροπιαστό κέικ χωρίς να ζεστάνουμε την κουζίνα μας καλοκαιριάτικα.

Το treacle sponge είναι ένα γλυκό που πολλοί Άγγλοι θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια, μιας και ήταν κλασική επιλογή για επιδόρπιο στο μεσημεριανό γεύμα του σχολείου. Είναι ένα από τα γλυκά που ονομάζονται steamed puddings, λόγω του τρόπου που ψήνονται. Συνήθως γίνονται σε κατσαρόλα, με έναν τρόπο παρόμοιο με το μπεν μαρί (και λίγο μπελαλίδικο). Έτσι το κέικ ουσιαστικά μαγειρεύεται στον ατμό που βγάζει το νερό. Έχει την υπέροχη ιδιαιτερότητα να είναι αρκετά σιροπιαστό στο πάνω μέρος, και πιο κεϊκοειδές στο κάτω. Είναι πολύ αφράτο, ζουμερό και μαλακό, και συνδυάζεται ιδανικά με κρέμα custard ή παγωτό βανίλια. Άντε και με σκέτη κρέμα γάλακτος αν δεν έχουμε τα άλλα.

Εδώ φτιάχνουμε κλασικό sponge cake αλλά με δυο παραλλαγές (εε, άρα όχι ακριβώς κλασικό…). Η πρώτη είναι το σιρόπι, το οποίο αντικατέστησα με μέλι για να είναι πιο προσιτά τα υλικά σε όλους. Πεθαίνω για golden syrup και όταν φτιάχνω το γλυκό για μας συνήθως αυτό χρησιμοποιώ. Ήθελα όμως να μπορείτε όλοι να το φτιάξετε χωρίς να ψάχνετε την αγορά για περίεργα υλικά. Και τελικά ήταν αναπάντεχα νόστιμο έτσι το κέικ, με πολύ ευδιάκριτη τη γεύση του μελιού κι ας μην έχει μεγάλη ποσότητα.

Η δεύτερη παραλλαγή είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Το καλό steamed pudding θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αρκετή ώρα λοιπόν, και με ατμό… τι πιο ιδανικό από το slow cooker; Μοιάζει να είναι φτιαγμένο για τέτοιες περιπτώσεις. Το μόνο που ίσως μας δυσκολέψει εδώ είναι να βρούμε μια πυρίμαχη μπασίνα ή ένα μπολ που να χωράει εύκολα στο δοχείο της συσκευής μας. Η κλασική μπασίνα για πουτίγκες είναι αυτή, αλλά και ένα μεγαλούτσικο πυρίμαχο μπολ (πυρέξ) κάνει μια χαρά. Βεβαιωθείτε πως είναι κατάλληλο για φούρνο. Το δικό μου έχει χωρητικότητα 850ml (μέχρι το χείλος) και διάμετρο 16cm. Χωράει τέλεια στο δοχείο της συσκευής μου που είναι 3.5 λίτρων. Ένα τέτοιο μπολ πάντως είναι μια καλή επένδυση, μιας και μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά πράγματα με αυτό στο slow cooker.

Υλικά

130γρ βούτυρο φρέσκο + 15γρ περίπου για βουτύρωμα

3 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. ψίχα ψωμιού, τριμμένη

130γρ ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική

1 μικρό λεμόνι, το ξύσμα μόνο

2 αυγά

130γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1.5 κ.σ. γάλα

βραστό νερό για το δοχείο του slow cooker

παγωτό βανίλια, ή κρέμα custard, ή κρέμα γάλακτος, ή clotted cream για το σερβίρισμα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν θέλετε να δοκιμάσετε golden syrup (προσοχή, είναι εθιστικό), το βρίσκετε σε εξειδικευμένα καταστήματα με Βρετανικά είδη και στο BR Foods. Εκεί θα βρείτε και έτοιμη κρέμα custard. Για σημεία πώλησης clotted cream επικοινωνήστε με τη Simply Delicious. Είναι όλα υπέροχα παραδοσιακά αγγλικά προϊόντα.

Βήμα 1

Βουτυρώνουμε πολύ πολύ καλά το μπολ με περίπου 10 γρ από το βούτυρο που ξεχωρίσαμε. Βάζουμε στον πάτο του μπολ τα ψίχουλα και ρίχνουμε από πάνω το μέλι ώστε να καλυφθούν καλά.

Βήμα 2

Φτιάχνουμε το μείγμα του κέικ χτυπώντας πρώτα το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας καλά στο ενδιάμεσο. Με μια σπάτουλα «διπλώνουμε» στο μείγμα το αλεύρι και τέλος προσθέτουμε το γάλα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ πάνω από το μέλι, χωρίς να το ανακατέψουμε, και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Βήμα 3

Παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το βουτυρώνουμε με τα 5 γρ βούτυρο, του κάνουμε μια πιέτα στη μέση (μια διπλή τσάκιση δηλαδή) για να μπορεί να ανοίξει και να δώσει χώρο αν φουσκώσει πολύ το κέικ. Κάνουμε την ίδια πιέτα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Απλώνουμε τη λαδόκολλα (με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω) πάνω στο μπολ, απλώνουμε πάνω απ’τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και δένουμε σφιχτά ένα σχοινί γύρω γύρω από το επάνω μέρος του μπολ. Κόβουμε τα περισσεύματα χαρτιού που κρέμονται κάτω από το σχοινί και μεταφέρουμε το μπολ στο δοχείο του slow cooker. Ρίχνουμε προσεχτικά το καυτό νερό στο δοχείο μέχρι να φτάσει τη μέση του μπολ. (βλ. Δείξε μου) Κλείνουμε το καπάκι του δοχείου.

Βήμα 4

Ανοίγουμε τη συσκευή στο high και αφήνουμε για 4 ώρες. Όταν περάσει ο χρόνος, κόβουμε με ένα μυτερό ψαλίδι ένα Χ στα χαρτιά που καλύπτουν το μπολ (στο κέντρο), ανοίγουμε λίγο να γίνει τρύπα και βυθίζουμε στο κέικ ένα ξυλάκι από σουβλάκι μέχρι κάτω. Αν βγει στεγνό με λίγα ζουμερά ψίχουλα είναι έτοιμο! Πολύ προσεχτικά βγάζουμε το μπολ από το δοχείο (με γάντια). Μετά από λίγα λεπτά απομακρύνουμε τα χαρτιά, καπακώνουμε το μπολ με ένα μεγάλο πιάτο και με προσοχή μην καούμε, τα φέρνουμε τούμπα ώστε να είναι το πιάτο κανονικά και το μπολ ανάποδα πάνω του. Ακουμπάμε κάτω το πιάτο και τα αφήνουμε έτσι για λίγο για να ξεφορμαριστεί το κέικ με το βάρος του. Χωρίς βιασύνη σηκώνουμε το μπολ και καμαρώνουμε το κέικ μας. Προσοχή γιατί καίει!

Βήμα 5

Αν είναι καλοκαίρι σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου με παγωτό. Αν είναι χειμώνας σερβίρουμε χλιαρό ή ζεστό με κρέμα custard ή γάλακτος, ή clotted cream.

Η συνταγή είναι βασισμένη σε αυτή του BBC Good Food.

6 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    03/07/2014

    Πολύ ωραίο κέικ μελιού και ενδιαφέρον το site σου με τα παραδοσιακά Αγγλικά προϊόντα!Σε ευχαριστούμε Ελένη!

    • Απάντηση
      08/07/2014

      Ευχαριστώ πολύ! Πάντα είμαι στο ψάξιμο για βρετανικά προϊόντα μιας και τους έχω μεγάλη αδυναμία!

  • Απάντηση
    03/07/2014

    Εντυπωσιακό εργαλείο το slow cooker!
    Από ότι φαίνεται είναι ικανό για τα πάντα!
    Το λαχτάρισα το κέικ σου βρε Ελένη, αφού είναι και μελωμένο θα είναι σούπερ.
    Με παγωτό φαντάζομαι θα συνδυάζεται άψογα!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      08/07/2014

      Αχ Ερμιόνη ευχαριστώ, ταίριαξε όντως υπέροχα με το παγωτάκι. Αλλά ανυπομονώ και για τις ψυχρότερες μέρες για να το φάω ζεστό με την κρέμα… Φιλιά