29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

06.11.2014

5 αξιολ., M.O. : 5,00
3
3.5lt

Τα πιο ζουμερά μανιτάρια πορτομπέλο που φάγατε ποτέ. Η απλή γέμιση με μαϊντανό, σκόρδο και λίγο τσίλι δίνουν μια ελαφρώς πικάντικη γεύση, η οποία ενισχύεται από το νόστιμο κεφαλοτύρι που λιώνει από πάνω. Και όλα αυτά στο αγαπημένο slow cooker.

Η ιδέα αυτή μου ήρθε στο μυαλό κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με φίλους, λίγη ώρα αφού είχαμε καταβροχθίσει μερικά κιλά παϊδάκια σε μια ταβέρνα. Αυτά είναι. Να τσακίζεις τα παΐδια και στο καπάκι, αντί να παραγγέλνεις καμιά σόδα, να συζητάς και να σκέφτεσαι ακόμα το φαγητό. Μας έλεγε λοιπόν ένας φίλος πόσο του αρέσουν τα πορτομπέλο, και ξαφνικά μου λέει «καμιά τέτοια συνταγή να κάνεις στο slow cooker». Το μυαλό το δικό μου είχε ήδη πάει προς τα εκεί και ήξερα από εκείνη κιόλας τη στιγμή πως πραγματικά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος θα ταίριαζε πολύ στα μεγάλα και νόστιμα αυτά μανιτάρια.

Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα της δοκιμής. Από την αρχή είχα αποφασίσει πως θα τα έκανα ολόκληρα με κάποια γέμιση. Θυμήθηκα κάτι Χριστούγεννα που μας είχε μαγειρέψει ο αδελφός μου, και το ένα πιάτο ήταν γεμιστά μανιτάρια στο γκριλ από μια συνταγή του Jamie Oliver. Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω παρόμοια γέμιση, μιας και είναι πολύ νόστιμη και ταιριάζει απόλυτα με την έντονη γεύση των μανιταριών αυτών. Το αποτέλεσμα διαφέρει φυσικά από την πρωτότυπη συνταγή, και μάλιστα περισσότερο σε υφή παρά σε γεύση. Εδώ δεν έχουμε ροδισμένη κρούστα τυριού, έχουμε όμως απίστευτα ζουμερό μανιτάρι με ωραιότατο λιωμένο τυράκι από πάνω. Στο γκριλ πρέπει να προσέχουμε το ψήσιμο για να μην στεγνώσει, εδώ έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, μιας και για να στεγνώσει θα πρέπει μάλλον να το ξεχάσουμε δυο τρεις μέρες στη συσκευή! Από γεύση; Πιο μανιτάρι δε γίνεται. Αν δε σας αρέσουν και πολύ τα μανιτάρια μη πειραματιστείτε με αυτή τη συνταγή. Προχωρήστε παρακάτω (εδώ ας πούμε, που δεν τα καταλαβαίνετε καν).

Φτιάξτε λοιπόν γεμιστά μανιτάρια στο slow cooker και φάτε τα αμέσως μόλις βγουν, ζεστά ζεστά όπως είναι καλύτερα. Και μετά πείτε μου καμιά ιδέα τι να κάνουμε με το υπέροχο μανιταρένιο ζουμάκι που μένει στα πουγκάκια!

Υλικά

3 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο

3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στο ειδικό εργαλείο ή ψιλοκομμένη

1 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (από 1 μικρό λεμόνι περίπου)

1/8 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

12 κ.σ. κεφαλοτύρι

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εννοείται και το τσίλι σε νιφάδες ή το μπούκοβο έχουν το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα. Η ποσότητα αυτή κάνει τα μανιτάρια ελαφρώς πικάντικα. Αν θέλετε κάτι πιο έντονο αυξήστε τη λίγο.

Βήμα 1

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα ή λίγο χαρτί κουζίνας. (Αν προτιμάτε, ξεπλύνετέ τα με λίγο νερό, στεγνώνοντάς τα όμως καλά.) Κόβουμε το κοτσάνι και το κρατάμε για άλλη χρήση. Κόβουμε τετράγωνα από αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε πάνω τα μανιτάρια ανάποδα.

Βήμα 2

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και το τσίλι. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα σε κάθε μανιτάρι, χωρίς να πηγαίνουμε άκρη άκρη, και πασπαλίζουμε με το τυρί. Πιάνουμε τις γωνίες του αλουμινόχαρτου και τις κλείνουμε τσιμπώντας τες ψηλά πάνω από το κάθε μανιτάρι. Τσιμπάμε και τα πλαϊνά ανοίγματα και δημιουργούμε πουγκάκια προσπαθώντας να μην ακουμπάει το αλουμινόχαρτο τη γέμιση. Τοποθετούμε στο δοχείο του slow cooker. Δεν πειράζει να είναι το ένα πάνω στο άλλο, απλά δεν θέλουμε να πατικωθούν τα κάτω. Εμένα στο 3.5 λίτρα δοχείο χωρέσανε άνετα τα 3 πουγκάκια.

Βήμα 3

Ανάβουμε τη συσκευή στο high και αφήνουμε για περίπου 3 ώρες ή μέχρι να ψηθούν τα μανιτάρια και να λιώσει ωραία το τυρί.

Η γέμιση είναι προσαρμοσμένη από συνταγή του Jamie Oliver στη σειρά 30 Minute Meals, ο οποίος όμως τα ψήνει στο γκριλ.

5 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο