29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

15.05.2014

13 αξιολ., M.O. : 3,77
10

Ένα υπέροχα αρωματικό κέικ με μπαχαρικά που συνοδεύει τέλεια τον καφέ μας, τον πρωινό, τον απογευματινό, όποιον καφέ της ημέρας θέλουμε (ή και όλους!). Το κολοκυθάκι χαρίζει την υγρασία που κρατάει το κέικ μας μαλακό, χωρίς όμως να του δίνει καθόλου γεύση λαχανικού.

«Εσύ για ποιόν θα φτιάξεις κέικ;» Είναι η ερώτηση που μας γίνεται φέτος στα πλαίσια του World Baking Day. Κάθε χρόνο, η τρίτη Κυριακή του Μαΐου είναι η παγκόσμια μέρα ψησίματος. Μια μέρα κατά την οποία τα φουρνιστά, γλυκά ή αλμυρά, έχουν την τιμητική τους! Φέτος καλούμαστε να φτιάξουμε ένα κέικ και να το αφιερώσουμε σε κάποιον αγαπημένο μας. Η ομάδα του Food4Good δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε μια τέτοια ιδέα, και έτσι μαζευτήκαμε, παρέα με φίλους foodies και το Βιτάμ, και ψήσαμε όλοι μαζί κέικ για καλό σκοπό. Στον κήπο του six d.o.g.s. στήθηκε μια απίθανη συλλογή από λαχταριστά φουρνιστά, με φοβερή ποικιλία σχημάτων και γεύσεων. Μάφινς, cupcakes, κέικ στρογγυλά, κέικ διώροφα, κέικ μακρόστενα, με frosting, με γκανάς, με ζαχαρωτά, με σοκολάτα, με λεμόνι, με βανίλια, με καρότο και τσούπ, ένα με κολοκυθάκι! Άλλο να σας το λέω και άλλο να το βλέπατε. Η χαρά του γλυκατζή και ο εφιάλτης της δίαιτας. Πραγματικά είμαι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, πόσο μάλλον όταν αυτές είχαν σκοπό την στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων και Παιδιών Νοητικά Υστερούντων.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τη Δανάη του Maintanos.com για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας της. Δείτε και άλλες φωτογραφίες της εκδήλωσης στο υπέροχο αυτό site κάνοντας κλίκ εδώ. Και για να ζηλέψετε, ή να αναπολήσετε, δείτε φωτογραφίες και εδώ (της Άρτεμις Τσίπη του Wonderfoodland) και εδώ (στη LIFO).

Το κέικ που μοιράζομαι μαζί σας το αφιέρωσα στον Μίστερ, ο οποίος (για άλλη μια φορά) είδε την κουζίνα του σπιτιού μας να μετατρέπεται σε εργοστάσιο! Κέικ με κολοκυθάκι λοιπόν (όχι κολοκύθα έτσι; Το πράσινο!) με κράνμπερις και ένα τραγανό στρούσελ βρώμης για topping. Το βαφτίζω και υγιεινό λοιπόν. Α, σας είπα ότι είναι και πανεύκολο;

Εσείς για ποιόν θα φτιάξετε κέικ την Κυριακή;

Υλικά

Για την επικάλυψη streusel

2 κ.σ. βρώμη σε νιφάδες

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 1/2 κ.σ. βιτάμ

Για το κέικ

1 1/2 κούπα + 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

3/4 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

3/4 κούπας ζάχαρη

3/4 κούπας ζάχαρη μαύρη μαλακή

1/2 κούπα βιτάμ λιωμένο (όχι το soft)

2 αυγά χτυπημένα

40 ml (κάτι λιγότερο από 3 κ.σ.) νερό

1 κούπα κολοκυθάκι χοντροτριμμένο (όχι στραγγισμένο)

1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού

1/2 κούπα ανάμεικτα κράνμπερις, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Θέλουμε βιτάμ κλασικό, σε μπλοκ με αλουμινόχαρτο, όχι το soft στο κεσεδάκι. Το λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλή ισχύ ανά διαστήματα των 20 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Αλλιώς μπορούμε να το λιώσουμε σε κατσαρολάκι.
Βήμα 1

Ετοιμάζουμε το στρούσελ ανακατεύοντας τη βρώμη, το αλεύρι και τη ζάχαρη σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε το βιτάμ και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα, χοντρά ψίχουλα. Σαν να ετοιμάζαμε κράμπλ. Τα βάζουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα (εμένα είναι 24 x 10.5 εκ.) και τη στρώνουμε με λαδόκολλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες στις μεγάλες πλευρές.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Χρησιμοποιούμε σύρμα για να φύγουν οι σβόλοι.

Βήμα 4

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τις ζάχαρες, το λιωμένο βιτάμ, τα αυγά, το νερό, το τριμμένο κολοκυθάκι και το λεμόνι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα κράνμπερις με τους σπόρους, και με μια σπάτουλα συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μη φαίνεται πια το αλεύρι. Όπως με όλα τα κέικς, δεν το παρακάνουμε.

Βήμα 5

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με το στρούσελ. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα (εμένα πήρε 1 ώρα ακριβώς). Στα 50 λεπτά δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο, και αν βγει καθαρό είναι έτοιμο. Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα για 5 λεπτά, και ύστερα το βγάζουμε σηκώνοντας τις άκρες της λαδόκολλας. Το μεταφέρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

Η συνταγή για το κέικ με κολοκυθάκι είναι βασισμένη σε αυτήν στο On Top of Spaghetti. Η παρούσα ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner είναι δοκιμασμένα από μένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές και ειλικρινείς.
13 αξιολ., M.O. : 3,77
Link Love

Άλλα κέικς με Βιτάμ για το Food4Good και το World Baking Day
Αλμυρό Κέικ με Αλλαντικά, Τυριά και Μπαχαρικά από το Wonderfoodland
Σοκολατένιο Κέικ με Τσίλι, Εσπρέσο και Μπισκότα Oreo από το Funky Cook
Κέικ Σοκολάτας με Γλάσο Αλμυρής Καραμέλας από το Gourmelita
Εξωτικό Κέικ με Λάιμ και Καρύδα από το Elena is Cooking

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    16/05/2014

    Κολοκυθάκι και κράνμπερις!
    Και αρώματα στο μάξιμουμ!
    Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω βρε Ελένη, μου κεντρίζει πολύ το ενδιαφέρον!
    Ελπίζω ότι στο επόμενο F4G θα τα πούμε από κοντά!
    Φιλιά