29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

21.04.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
10
5

Τα devilled eggs είναι ένας καλός τρόπος να αξιοποιήσετε τα περισσευούμενα βραστά αυγά που σίγουρα έχετε στο ψυγείο σας. Αποτελούν και έξυπνη λύση για πάρτι με finger food. Η γέμιση χωράει άπειρους πειραματισμούς, κι εγώ θα σας προτείνω μια νόστιμη εκδοχή με κάρυ.

Ελπίζω να μην έχετε βαρεθεί ήδη τα αυγά. Εγώ θα μπορούσα να τρώω πέντε την ημέρα, μου αρέσουν τόσο πολύ. Όπως σας έχω εκμυστηρευτεί και στο παρελθόν δεν πολυτρώω το αρνί, οπότε το Πάσχα έχω την καλύτερη δικαιολογία και τους δίνω να καταλαβαίνουν! Ένα βραστό αυγό για μένα συνήθως δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από λίγο αλατοπίπερο και ίσως δυο τρείς σταγόνες λεμόνι. Είναι τόσο νόστιμο που η απλή εκδοχή είναι πολλές φορές και η καλύτερη. Όταν όμως έχουμε ήδη τσακίσει περισσότερα απ’ όσα είναι φρόνιμο, μπορεί και να αναζητήσουμε έναν κάπως πιο περίπλοκο γευστικό συνδυασμό. Και η λύση είναι τα «κολασμένα» ή γεμιστά αυγά.

Η ονομασία devilled δεν ανήκει αποκλειστικά στα αυγά. Συναντάται σε διάφορα πιάτα, και αφορά στην προσθήκη πικάντικων υλικών για νοστιμιά. Για παράδειγμα υπάρχει το devilled ham για ένα είδος ζαμπόν, και τα devilled kidneys που είναι αγγλικό πιάτο από το 1800! Πιστεύεται ότι η ονομασία δόθηκε λόγω της συσχέτισης του καυτερού (στο φαγητό) με τις φωτιές της κόλασης. Αμαρτία δε τα λες πάντως, αφού τα αυγουλάκια είναι πολύ υγιεινά, με πολύ πρωτεΐνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς πολλά λιπαρά. Η συνταγή αυτή είναι κατάλληλη και για τη δίαιτα Ντουκάν, με τη διαφορά ότι αντικαθιστούμε τη μαγιονέζα με άπαχο γιαούρτι.

Αν θέλετε μπορείτε να πειραματιστείτε με δικούς σας γευστικούς συνδυασμούς, ή να δοκιμάσετε αυτόν, ο οποίος είναι ελαφρά πικάντικος αλλά όχι «φωτιά και λαύρα». Το κάρυ δίνει έναν πολύ ιδιαίτερο τόνο, και τα υπόλοιπα υλικά αυξομειώνονται άνετα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Υλικά

5 αυγά βραστά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση κατά μήκος

2 κ.σ. μαγιονέζα

1 κ.σ. γιαούρτι

3/4 κ.γ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. ξύδι

1/2 κ.γ. μουστάρδα αγγλικού τύπου (αν έχετε απαλή βάλτε 1 κ.γ.)

1/4 κ.γ. πράσινη καυτερή πιπερίτσα από βάζο, ψιλοκομμένη (περίπου 1 μικρή)

1/4 κ.γ. κάρυ σε σκόνη

1/4 κ.γ. αλάτι

1/8 κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

πάπρικα για πασπάλισμα

Βήμα 1

Βγάζουμε τους κρόκους από τα αυγά και τους ρίχνουμε σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός της πάπρικας και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, λιώνοντας τους κρόκους.

Βήμα 2

Ξαναγεμίζουμε τα αυγά με τη γέμιση. Αν θέλουμε εντυπωσιακό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι ελαφρώς προσαρμοσμένη από αυτήν της Kalyn’s Kitchen.

ΥΓ. Το ότι γράφω το αυγό με ύψιλον λέει κάτι για την ηλικία μου άραγε; Εγώ είμαι σίγουρη πως έτσι το έμαθα στο σχολείο (κάνω λάθος;), τώρα βλέπω ότι θέλει βήτα. Δε μου πάει όμως με τίποτα με «β»... σόρρυ!

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Τα αυγά και τα πασχάλια
Γεμιστά Αβγά με Αβοκάντο, Crème Fraîche και Μπρικ από το My Little Expat Kitchen
Αβγά γεμιστά με τόνο, κάππαρη και αγγουράκι τουρσί από το Food Junkie
Αυγά Γεμιστά με Σολωμό από το Kitchen Stori.es

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    22/04/2014

    Τεράστια αγάπη τα αυγά, σε οποιαδήποτε μορφή τους!
    Και τώρα το Πάσχα, τα βραστά αυγά έχουν την τιμητική τους!
    Η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει γεμιστά αυγά, πάνω κάτω έτσι όπως τα περιγράφεις και ήταν πραγματικά υπέροχα. Μου αρέσει που είναι σπιρτόζικα τόσο όσο!
    Και σε έναν μπουφέ θα είναι εντυπωσιακά και καλοδεχούμενα!
    Φιλιά

  • Απάντηση
    22/04/2014

    Χρόνια πολλά!
    Τον τελευταίο χρόνο έχω πάθει κάτι με τα αβγά και τα τρώω πολύ! Τώρα το Πάσχα τα τσάκισα. Τί ωραία που τα έφτιαξες, μ’αρέσει πολύ η πιπερίτσα που πρόσθεσες.
    Σ’ ευχαριστώ πολύ για το link 🙂

    • Απάντηση
      23/04/2014

      Χρόνια Πολλά Μάγδα! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η δική σου συνταγή είναι στα “must try”, φαίνεται πολύ πολύ ενδιαφέρουσα!