28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

18.04.2014

22 αξιολ., M.O. : 4,55
8-10

Ένα γλυκό ιδανικό για μετά την κρεατοφαγία, με την ανοιξιάτικη, φρέσκια και ξινούτσικη γεύση του μοσχολέμονου. Λίγα υλικά, ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας, και πανεύκολη διαδικασία.

Ο μόνος λόγος που δεν έχω βάλει το σηματάκι του χρόνου προετοιμασίας στη συνταγή αυτή, είναι γιατί χρειάζεται κάποιες ώρες στο ψυγείο να σφίξει πριν σερβιριστεί. Αλλιώς, η διαδικασία θέλει το πολύ 15 λεπτά, από τη στιγμή που έχουμε έτοιμο το ξύσμα και το χυμό των λάιμς. Είναι ιδανικό επιδόρπιο για την Κυριακή του Πάσχα, μιας και έχει ελαφριά γεύση και «κόβει» λίγο την «κρεατίλα» της ημέρας.

Είχα που λέτε μεγάλα σχέδια για τις μέρες αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας. Εδώ και δέκα μέρες περίπου έλεγα πως θα βάλω πλάνο, θα φτιάξω νωρίς τις συνταγές να είναι έτοιμες για δημοσίευση και έτσι το μόνο που θα χρειάζεται να κάνω είναι ένα κλικ για να ανέβουν. Καμία σχέση. Όσες υπολόγιζα να αναρτήσω ξαφνικά δε μου άρεσαν, και με τις εκδηλώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου… το πλάνο πήρε τα βουνά. Ο σκοπός ήταν να έχω ένα τετραήμερο κατά το οποίο να μην σκέφτομαι κουζίνες, φωτογραφίσεις και σόσιαλ μίντια. Προς το παρόν έχω αποτύχει παταγωδώς, ελπίζω σήμερα να τελειώσω αυτά που θέλω ώστε να το σώσω κάπως. Αν και η κουζίνα για μένα είναι λίγο υπόθεση «τραβάτε με κι ας κλαίω», οπότε και τίποτα να μην έχω από υποχρεώσεις, όλο και κάποιο πείραμα θα βρω να κάνω!

Το τσίζκεϊκ αυτό λοιπόν είναι μια απλουστευμένη εκδοχή του κλασικού αμερικάνικου Key Lime Pie. Το key lime είναι τύπος μοσχολέμονου, και το όνομά του έρχεται από την περιοχή των Keys της Φλόριντα, όπου παραδοσιακά φτιάχνουν την πίτα αυτή. Η κλασική συνταγή έχει αυγά και ψήνεται στο φούρνο, αλλά στην περίπτωση αυτή επιλέγουμε την ευκολία και την ταχύτητα, χωρίς μάλιστα να συμβιβαζόμαστε στη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι αφράτο και κρεμώδες, σχεδόν σαν μους θα έλεγα. Η δική μου επέμβαση είναι στη βάση, με τη χρήση των μπισκότων Speculoos, τα οποία λατρεύω και χρησιμοποιώ συχνά αντί για τα digestive (για παράδειγμα στα μικρά τσίζκεϊκς γλυκοπατάτας εδώ). Πρέπει να σας προειδοποιήσω πως η κρέμα είναι όσο ξινή την θέλω εγώ. Αυτό σημαίνει πως με την πρώτη μπουκιά γίνεται μια μικρή έκρηξη στον ουρανίσκο, απόλυτα ευχάριστη και δροσερή. Το μπισκότο, στην ίδια μπουκιά, φέρνει την τέλεια ισορροπία.

Καλή Ανάσταση σε όλους. Να περάσετε όμορφα τις γιορτινές αυτές μέρες, με καλή παρέα και καλό φαγητό!

Υλικά

250 γρ. μπισκότα Speculoos

100 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας ή βιτάμ (όχι soft), λιωμένο

300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)

1 κουτί (397 γρ.) γάλα ζαχαρούχο

4 λάιμς (μοσχολέμονα) μεγαλούτσικα, ξύσμα και χυμό. Θέλουμε 1½ κ.σ. ξύσμα και 180 ml χυμό (μάξιμουμ). Προσοχή το ξύσμα να είναι μόνο το πράσινο μέρος.

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αγαπημένα μου μπισκότα με έντονη αρωματική γεύση. Τα βρίσκετε στον ΑΒ Βασιλόπουλο. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και τα digestive, όπως άλλωστε ζητάει και η πρωτότυπη συνταγή.
Βήμα 1

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Αν δεν έχουμε μούλτι τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων και τα κοπανάμε με τον πλάστη. Έχει πλάκα αλλά είναι λιγότερο πρακτικό. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Τιπ: Για να πλύνουμε μετά τα χέρια μας, πριν τα βρέξουμε βάζουμε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και τα τρίβουμε καλά μεταξύ τους όπως θα κάναμε για να δημιουργήσουμε σαπουνάδα. Τα ξεπλένουμε στο τέλος με το νερό. Έτσι κάνουμε και απολέπιση και ξεφορτωνόμαστε και τη λιπαρότητα (αφού τελειώσετε το γλυκό βάλτε και κρέμα).

Βήμα 2

Χρησιμοποιούμε φόρμα με στεφάνι και αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 εκ. Παίρνουμε τη βάση και την τυλίγουμε με μεμβράνη έτσι ώστε οι άκρες να είναι από κάτω. Μετά τοποθετούμε το στεφάνι και το κουμπώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μπισκότων, το στρώνουμε σε όλη τη βάση και το πατάμε καλά με το χέρι. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 10-15 λεπτά.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με ηλεκτρικό σύρμα ή μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε λίγο ακόμα απλά για να αναμειχθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λάιμ και συνεχίζουμε, πάλι ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί. Θα δείτε πως μόλις πέσει ο χυμός θα αρχίσει να σφίγγει πάλι.

Βήμα 4

Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη βάση. Ισιώνουμε με μια σπάτουλα, τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε ένα πιάτο (ίσως βγάλει ζουμάκια) και ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες να δέσει.

Βήμα 5

Για να ξεφορμάρουμε το γλυκό ξεκουμπώνουμε το στεφάνι προσεχτικά και το βγάζουμε. Πιάνουμε τις άκρες τις μεμβράνης από κάτω και τις ανασηκώνουμε λίγο λίγο και γύρω γύρω (όχι μονοκοπανιά από τη μια πλευρά μόνο, μη σπάσει η βάση μπισκότου). Βάζουμε από κάτω το χέρι μας (μεταξύ φόρμας και μεμβράνης) και μεταφέρουμε σε πιάτο που έχουμε φέρει δίπλα μας, βγάζοντας παράλληλα και τη μεμβράνη. Αν δε βγει δε χάθηκε ο κόσμος, απλά προσέχουμε στο σερβίρισμα μη τη φάει κάνεις! Ο λόγος που τη βάζουμε είναι ότι βοηθάει στο να σηκώσουμε τη βάση μπισκότου. Αν δεν τη χρειάζεστε παραλείψτε τη. Ή φτιάξτε το τσίζκεϊκ σε ταρτιέρα (λίγο μεγαλύτερη από 20 εκ. να χωρέσει η γέμιση) και σερβίρετέ τη από εκεί.

Η συνταγή (με τη χρήση μπισκότων digestive) είναι από το αγγλικό περιοδικό Good to Know Recipes.
22 αξιολ., M.O. : 4,55

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

13 Σχόλια

  • Απάντηση
    18/04/2014

    Λαχταριστότατο!
    Και πανέμορφη η ανοιξιάτικη-πασχαλινή φωτογράφιση!
    Καλό Πάσχα Ελενάκι!
    Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
    Eirini C
    19/04/2014

    Καλημέρα! Και του χρόνου! Ποια κρέμα γάλακτος χρησιμοποιείς? Με ΚΡΕ ΤΟΡΕ λες να γίνει καλο?

    • Απάντηση
      19/04/2014

      Καλησπέρα Ειρήνη. Εγώ χρησιμοποιώ την κρέμα γάλακτος του Lidl (30% λιπαρά), που είναι και πολύ οικονομική. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ φυτική, οπότε δεν είμαι και σίγουρη για το πως θα έβγαινε. Πάντως αν έχει παρόμοια γεύση, ή σχετικά ουδέτερη, και σφίγγει σε σαντιγί, πιστεύω ότι θα είναι μια χαρά! Αν το δοκιμάσεις πες μας εντυπώσεις. Καλή Ανάσταση!

  • Απάντηση
    lena
    19/04/2014

    Αν και οι πασχαλιάτικες ετοιμασίες με έχουν εξοντώσει…..(και σκέπτομαι αν θα έρθει ποτέ η μέρα που κάποιος θα μου τα ετοιμάσει όλα ,να μην μπω καθόλου στην κουζίνα,μόνο να γευτώ τα εδέσματα και μετά να αράξω στον καναπέ)το γλυκάκι αυτό θα το φτιάξω για πάρτη μου το έχω ανάγκη μόνο που διαβάζω τη συνταγή με δροσίζει….μπούκωσα από τις συκωταριές,τα έντερα και το αρνί….Να είσαι καλά Ελένη μου και δεν άργησες καθόλου ….η ανάρτηση αυτή ήταν ότι χρειαζόμουν εγώ τουλάχιστον ήρθε την κατάλληλη στιγμή..Αν και τα έχουμε πει….Να περάσεις ένα όμορφο,ξεκούραστο Πάσχα με όλους όσους αγαπάς!

    • Απάντηση
      19/04/2014

      Λένα του χρόνου κάνε απεργία και βάλε την υπόλοιπη οικογένεια να τα κάνει όλα! Εσύ να δίνεις οδηγίες από τον καναπέ!! 😉 Ευτυχώς το γλυκάκι είναι εύκολο και γρήγορο. Φτιάξτο και φάτο όλο μόνη σου! Καλή ξεκούραση εύχομαι και σε σενα, αν και μου φαίνεται θα έχεις και αύριο τρέξιμο. Καλή Ανάσταση!!

  • Απάντηση
    Τζένη
    21/04/2014

    Καλησπέρα Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη…Λοιπόν εγώ πρόσφατα έφτιαξα τζιζκεικ με μια παρόμοια συνταγή αλλά είχα θέμα με την βάση…η αναλογια της συνταγής ήταν 250 γρ μπισκότα digestive 100 γρ βουτυρο..χρησιμοποιησα τσερκι 20 εκ…Το αποτέλεσμα ήταν όταν το έβγαλα να το σερβίρω ενώ πέτυχε η κρέμα η βάση μου έσπαγε σε κάθε κομμάτι.Τι μπορεί να ‘εφταιξε?Μήπως έπρεπε να βαλώ πιο πολύ βούτυρο η να χρησιμοποιούσα μεγαλύτερο τσέρκι?Αν μπορείτε απαντήστε μου..Ευχαριστώ.

    • Απάντηση
      21/04/2014

      Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Δεν είμαι σίγουρη τι μπορεί να έφταιξε, η αναλογία μπισκότων βουτύρου είναι ίδια με της δικής μου συνταγής. Δεν νομίζω να ήθελε περισσότερο βούτυρο, ήδη είναι αρκετό και παραπάνω θα έβγαινε πολύ λιπαρό. Μήπως ήταν μαργαρίνη ή βούτυρο τύπου soft; Όταν λες έσπαγε εννοείς θρυμματιζόταν; Το μόνο που σκέφτομαι είναι ίσως δεν είχε πατικωθεί καλά το μείγμα μπισκότου στη φόρμα. Θέλει καλό πάτημα (ιδανικά με τα χέρια) και στις γωνίες, και επίσης θέλει χρόνο να ξαναπήξει το βούτυρο/μαργαρίνη πριν ρίξουμε από πάνω τη βάση. Να ρωτήσω, το τσέρκι ήταν από αυτά χωρίς πάτο; Γενικά εγώ τα αποφεύγω αυτά, πάντα χρησιμοποιώ φόρμα με αποσπώμενη βάση για τσιζκέικ. Ίσως και αυτό να έπαιξε ρόλο. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    Τζένη
    22/04/2014

    σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση..Χρησιμοποίσα flora soft βουτυρο και τσέρκι χωρίς αποσπώμενο πάτο…Τι βούτυρο χρησιμοποιείς?Μάλλον το τσέρκι δημιούργησε το πρόβλημα…

  • Απάντηση
    Τζένη
    22/04/2014

    Α ίσως όμως έπρεπε να χρησιμοποιήσω άλλα μπισκότα?Μου φάνηκαν σκληρά τα digestive.Τα μπισκότα ήταν θρυμματισμένα όταν έκοβα τα κομμάτια δηλ. δεν ήταν σταθερά……..ευχαριστώ.

    • Απάντηση
      22/04/2014

      Τζένη μου τα μπισκότα αποκλείεται να έφταιγαν, τα digestive είναι κλασική επιλογή για τσίζκεϊκ και τα θέλουμε να είναι εντελώς ψίχουλα όταν τα ανακατεύουμε με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Ήταν τρίμμα πριν το φτιάξεις; Είμαι 90% σίγουρη πως έφταιγε το Flora. Η μαργαρίνη soft δεν σκληραίνει αρκετά για να κρατήσει δεμένη τη βάση. Ουσιαστικά το λιπαρό στοιχείο στο συνδυασμό με τα μπισκότα είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, και γι’αυτό τα ξαναβάζουμε και στο ψυγείο όταν έχουμε φτιάξει τη βάση, για να σκληρύνει πάλι και να γίνει όλο σαν ένα μεγάλο μπισκότο κάτω από την κρέμα. Μόνο αυτά που είναι σε “τουβλάκι” (μπλοκ) κάνουν. Αν το ξαναπροσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις τέτοιο. Καλή επιτυχία!

  • Απάντηση
    Τζένη
    24/04/2014

    σε ευχαριστώ και πάλι για την πολύτιμη βοήθεια.Ναι τα είχα κάνει σκόνη πριν τα ενώσω με την μαργαρίνη soft.τι εννοείς σε τουβλάκι (μπλόκ)?