29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

16.12.2013

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Μια υπέροχη σούπα με πολύ λεπτές γεύσεις και άρωμα, η Σούπα με Κάστανο και Αχλάδι αποτελεί μια καλή και εύκολη επιλογή για το γιορτινό μας τραπέζι.

Σκέφτηκα την εβδομάδα αυτή να επικεντρωθώ σε συνταγές που θα ταίριαζαν στο τραπέζι μας τις μέρες των Χριστουγέννων. Η σουπίτσα αυτή είναι ιδανική για να ξεκινήσει κανείς ένα μεγάλο γεύμα, μιας και έχει πολύ φίνες γεύσεις, και το κάστανο την κάνει ιδιαίτερα γιορταστική. Το αχλάδι δίνει μια υπέροχη γλύκα και ενώ η παρουσία του είναι διακριτική, προσδίδει αυτό το κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο στο αποτέλεσμα.

Η προετοιμασία του πιάτου είναι πολύ εύκολη, και μιας και μιλάμε για τραπεζώματα, μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα και να μας μείνει μόνο το ζέσταμά της για να τη σερβίρουμε. Θα έλεγα ότι ίσως είναι και καλύτερη μετά από μια βραδιά στο ψυγείο, αφού οι γεύσεις θα έχουν «γνωριστεί» και δεθεί καλύτερα! Τέτοια ορεκτικά είναι σωτήρια για κάποιον που έχει να μαγειρέψει για πολλούς επισκέπτες και δεν μπορεί να κλωνοποιηθεί για να τα προλάβει όλα ανήμερα.

Στην ποσότητα έχω σημειώσει ότι βγαίνουν 4 μερίδες. Αυτές είναι μερίδες ορεκτικού. Για χόρταση η συνταγή θα φτάσει για 3 άτομα, αλλά άνετα διπλασιάζετε τα υλικά φτιάχνετε περισσότερη σούπα.

Stay tuned αν είστε περίεργοι για το διπλανό πιάτο στη φωτογραφία!

Υλικά

1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

1 μικρό πράσο (το άσπρο και λίγο από το ανοιχτό πράσινο μέρος), κομμένο κάθετα και μετά σε φέτες

1 κλωνάρι σέλερυ (περίπου 80 γρ. χωρίς τα φύλλα), σε φετούλες

1/2 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αχλάδια ώριμα με τη φλούδα, σε φέτες (περίπου 270 γρ. – βάρος χωρίς κοτσάνια)

1/4 θυμάρι ξερό

3 κούπες ζωμό λαχανικών (δείτε αυτόν εδώ), ζεστό

200 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (εγώ έβαλα τα έτοιμα του σουπερμάρκετ που πωλούνται σε αεροστεγή συσκευασία)

έξτρα κάστανα ή κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Βήμα 1

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το πράσο, το σέλερυ και το κρεμμύδι. Τα γυρνάμε λίγο να γυαλίσουν, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10 λεπτά). Προσέχουμε μην αρπάξουν, δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το αχλάδι και το θυμάρι, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, ανακατεύουμε για ένα λεπτό, και προσθέτουμε το ζωμό. Όταν πάρει βράση η σούπα ρίχνουμε και τα κάστανα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45-50 λεπτά.

Βήμα 3

Όταν είναι έτοιμη και τα κάστανα έχουν μαλακώσει και διαλύονται εύκολα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο όσο θέλουμε.

Βήμα 4

Για να σερβίρουμε γαρνίρουμε αν θέλουμε με κρέμα γάλακτος και ψιλοκομμένα κάστανα. Εγώ δεν θεώρησα ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω η σούπα, μιας και οι γεύσεις είναι ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτες.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο Around My French Table της Dorie Greenspan.
Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Χειμωνιάτικες Σουπίτσες με Κάστανα
Βελουτέ Σούπα με Κολοκύθα και Κάστανα από το It’s a Cook Affair
Πατατόσουπα με Κάστανα και Μήλα από το Royal Coconut
Χριστουγεννιάτικη σούπα βελουτέ με κάστανα και μήλα από το Venice in Cookingland
Σούπα Κάστανο από το Project: 365 Vegan Days

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    16/12/2013

    Ουάου!!! Πολύ θα ήθελα να τη φτιάξω αλλά η γιορτινή παρέα έχει και δύσκολους στις γεύσεις!!

    • Απάντηση
      16/12/2013

      Αχ Ξανθή μου κρίμα! Αν και είναι πολύ διακριτική η γεύση, τα πειράματα είναι καλύτερα να γίνονται όταν δεν έχουμε κόσμο! 😉 Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.