16.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

19.10.2013

15 αξιολ., M.O. : 3,73
30
12

Πανεύκολα σοκολατένια μάφινς, χωρίς μίξερ, χωρίς πολύ ζάχαρη, φτιαγμένα με ελαιόλαδο. Γλυκά και αφράτα. Αφιερωμένα στον Μίστερ!

Τα μάφινς αυτά είναι βασισμένα σε μια συνταγή της αγαπημένης μου Nigella Lawson. Είπα όμως να τα κάνω λίγο πιο υγιεινά βάζοντας ελαιόλαδο αντί για κάποιο κίτρινο λάδι (ηλιέλαιο κλπ). Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί υπάρχει μια ανεπαίσθητη υποψία του αρώματός του χωρίς όμως να ενοχλεί η χαρακτηριστική γεύση του. Επίσης, τείνω να καταλήξω ότι τα μάφινς (και ίσως τα κέικ) παραμένουν πολύ πιο μαλακά όταν έχουν λάδι αντί για βούτυρο. Δεν είμαι και σίγουρη όμως, γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσω τις δοκιμές… γκούχου…

Δεν έμεινα όμως σε αυτή τη παραλλαγή. Πρόσθεσα κομμάτια σοκολάτας γιατί η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό, έχει αντιοξειδωτικά… ξαναγκούχου. Και για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τη γεύση της, έβαλα και λίγη σκόνη εσπρέσο στιγμής (δεν δίνει γεύση καφέ, μόνο έμφαση στη σοκολάτα). Αντιοξειδωτικός και αυτός. Με λίγα λόγια, είναι το σούπερ-μάφιν. Διατηρείται και τέλεια στην κατάψυξη, σαν να λέμε μπαίνει σε standby mode για τις δύσκολες ώρες της λιγούρας! Με 45” στα μικροκύματα επανέρχεται εντελώς.

Τις μπανανίτσες τις χρησιμοποιούμε μόνο αν είναι καλά μαυρισμένες και μαλακές. Αν δεν έχουμε, κοιτάμε να πάρουμε από το σούπερ μάρκετ που έχουν τις ώριμες σε χαμηλότερη τιμή. Ορίστε. Εύκολα, νόστιμα, φτηνά και… υγιεινά. Τι άλλο θέλετε για να δοκιμάσετε αυτά τα μάφινς;

Θα μου επιτρέψετε αυτά να τα αφιερώσω στον Μίστερ. Ακούει ό,τι χαζομάρα μου έρθει στο μυαλό ως ιδέα, μου λέει τη γνώμη του και δε μιλάει όταν κάνω το αντίθετο (και μετά του λέω ότι είχε δίκιο), κοιτάει εκατοντάδες άθλιες φωτογραφίες φαγητού για να βρούμε τη μια που βλέπεται, κάνει υπομονή όταν σε άσχετες φάσεις αναφωνώ “ωραίο φως έχει” και φεύγω τρέχοντας από την καφετέρια με το κινητό στο χέρι να κάνω instagram, ξανακάνει υπομονή όταν φτιάχνω μακαρόνια με κουνουπίδια (ούτε με σφαίρες) αντί για λαζάνια (αγαπημένα). Αυτό το μπλογκ ήταν δική του ιδέα, και με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ να κάνω κάτι της προκοπής. Σ’ ευχαριστώ. Για αυτά και για τα υπόλοιπα.

Υλικά

3 μπανάνες μεγαλούτσικες (εμένα ήταν 620 γρ. ακαθάριστες), πολύ ώριμες (όσο πιο μαύρες τόσο καλύτερα)

125 ml ελαιόλαδο

2 αυγά

140 γρ. καστανή ζάχαρη

225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. κακαό σε σκόνη, κοσκινισμένο

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. εσπρέσο στιγμής σε σκόνη

1/8 κ.γ. αλάτι

100 γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μπορείτε να βάλετε ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο, που είναι άγευστα. Μη βάλετε (εκτός αν το ξέρετε ότι σας αρέσει) ελαιόλαδο από το χωριό που έχει δυνατή γεύση. Αν και όταν τα έκανα με Μανιάτικο λάδι δεν παραπονέθηκε κανείς! Εγώ όμως μπορούσα να διακρίνω τη γεύση. It’s up to you.
Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C (ή 180C στον αέρα) και, αν δεν έχουμε χαρτάκια για μάφινς, λαδώνουμε ελαφρά 2 φόρμες των 6 θέσεων (ή μια των 12). Έχουμε για καλό και για κακό 2 έξτρα φορμίτσες ατομικές εύκαιρες (εμένα μου περίσσεψε μείγμα και βγήκαν 14 σύνολο. Είναι ανάλογα τις φόρμες σας). Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ λιώνουμε τις μπανάνες με ένα σύρμα (αναδευτήρα). Αυτό θα πρέπει να είναι εύκολη υπόθεση μιας και οι μπανάνες θα είναι πολύ μαλακές. Δεν πειράζει να αφήσουμε και λίγους σβόλους.

Βήμα 2

Συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα, προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά και τη ζάχαρη.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, τον εσπρέσο και το αλάτι. Ο καλύτερος τρόπος να ανακατέψουμε τα στεγνά υλικά είναι πάλι με σύρμα, καθαρό όμως.

Βήμα 4

Αφού τα ανακατέψουμε τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, "διπλώνοντας" το μείγμα από έξω προς τα μέσα, μέχρι να φαίνεται μόνο λίγο αλεύρι. Βάζουμε στο μπολ και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά, μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς το αλεύρι. Το μείγμα θα είναι αρκετά υγρό.

Βήμα 5

Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου. Εμένα ήταν έτοιμα στα 17 λεπτά. Τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν στις φόρμες, και ύστερα τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Την πρωτότυπη συνταγή θα τη βρείτε εδώ.
15 αξιολ., M.O. : 3,73
Link Love

Μάφινς Σοκολάτας Με Βύσσινα από το Sweetly
Μάφινς σοκολάτας με γέμιση κρέμας τυριού από το The One With All The Tastes
Μάφινς μπανάνας με σταγόνες σοκολάτας από το Sugar Buzz

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    Olives and Olive
    23/10/2013

    Καλημέρα, Ελένη!!! Έχεις ένα πολύ όμορφο blog!!! Συγχαρητήρια!!! Έλπίζω να τα λέμε, μια που είμαστε και γείτονες!!! 😉 😉

    Λία (Olives and Oil Blog)

    • Απάντηση
      23/10/2013

      Γειά σου Λία, ευχαριστώ πολύ! Και εμένα μου αρέσει το μπλογκ σου, το είδα όταν το έβαλε το Greek Food Blogs στο Facebook. Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά κάποια στιγμή!

      • Απάντηση
        Olives and Olive
        24/10/2013

        Σε ευχαριστώ!!! να τα πούμε και από κοντά, γιατί όχι!!! καλό σου απόγευμα!!!

  • Απάντηση
    Lucy @SupergoldenBakes
    23/10/2013

    What a fabulous idea to put olive oil in these muffins! They look really scummy. I love using overripe bananas in baking – very versatile. Your blog looks great!
    Lucy from Supergolden Bakes

    • Απάντηση
      23/10/2013

      Hi Lucy! Thanks for visiting! The olive oil really gives it an extra something. I really want to experiment more with using it in cakes etc, as I want to get to the bottom of the staying-moist-for-longer mystery. You’re a baker (and a fab one at that) do you think it might be the reason these stay so fluffy? Or maybe it’s the bananas. I’ll just have to keep trying… it’s a tough job…

  • Απάντηση
    Εριφιλη
    03/09/2018

    Τα κέικ με μπανάνα είναι έτοιμα να μπουν στο φούρνο….δεν το έχω με τα γλυκά καθόλου!!!:)) Ο θεός βοηθός:)

    • Απάντηση
      03/09/2018

      Καλή επιτυχία λοιπόν!!! Τώρα θα σε έχω άγχος, θέλω οπωσδήποτε ενημέρωση για το πως βγήκαν! Μη σου πω και με φωτογραφία! <3

  • Απάντηση
    Maria
    08/03/2020

    Εσπερσο; Κανει και ο καφές από κοκκους που μπορώ να λιωσω στο blender,; Άσχετη στην κουζίνα 🙁

    • Απάντηση
      08/03/2020

      Ο εσπρέσο στιγμής πωλείται στα σουπερμάρκετ, υπάρχει και σε φακελάκια αν δεν θέλεις ολόκληρο κουτί. Όλοι οι καφέδες στιγμής είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να λιώνουν στο νερό και δεν χρειάζονται φιλτράρισμα, οπότε βολεύουν για κέικς κλπ. Αν βάλεις αλεσμένους κόκκους δεν ξέρω αν θα λιώσουν εντελώς και ίσως να τους καταλαβαίνεις στην υφή των μάφινς. Θα έλεγα καλύτερα να παραλείψεις εντελώς αυτό το υλικό. Καλή επιτυχία!

      • Απάντηση
        Μαρια
        11/03/2020

        Σας υπερ ευχάριστω ❤️