28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

07.05.2016

4 αξιολ., M.O. : 5,00
15
4

Υπέροχο κρεμώδες κρύο πιάτο, ιδανικό για τις ζεστές μέρες που μας περιμένουν. Καπνιστός σολομός, σοταρισμένο κολοκυθάκι και δροσερό αγγούρι κάνουν την καλύτερη παρέα με τη σος γιαουρτιού με λεμόνι, σάλτσα χρένου και άνηθο.

Μπορώ να φάω τόνους από αυτά τα ζυμαρικά. Είναι της κατηγορίας «φτιάχνω γαβάθα και καλά για τους καλεσμένους και παρακαλάω να μη φάει κανείς για να τα καταβροχθίσω όλα μόνη μου την επόμενη μέρα». Είναι όμως πολύ χλωμό να μείνει έστω και ένα ταπεράκι. Είναι από αυτά τα φαγητά που μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω για μπάρμπεκιου σε κήπο, πικνικ σε πάρκο ή παραλία, μπύρες σε μπαλκόνι. Καταλάβατε, δραστηριότητες ανοιξιατικοκαλοκαιρινές. Είναι ιδανικό πιάτο για τέτοιες, μιας και τρώγεται καλύτερα κρύο ή χλιαρό, και είναι πολύ ελαφρύ. Εξού και το «μπορώ να φάω τόνους».

Υλικά; Απλά και καθημερινά (άντε οκ, με εξαίρεση ίσως τον σολομό) που όμως δένουν μεταξύ τους απίστευτα και δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό αποτέλεσμα. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως το κολοκυθάκι και το αγγούρι πάνε με το γιαούρτι πχ; Πως ο σολομός πάει με τον άνηθο και το λεμόνι; (αυτά δεν πάνε απλά – γεννήθηκαν να είναι μαζί) Δοκιμάστε το με την πρώτη ευκαιρία, οι κήποι και τα μπαλκόνια είναι προαιρετικά!

Υλικά

250 γρ ζυμαρικά (ταιριάζουν οι πέννες)

αλάτι για το βράσιμο

1 κ.γ. + 3 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ κολοκυθάκι

200 γρ αγγούρι (όχι αγγουράκι μικρό)

100 γρ γιαούρτι στραγγιστό

30 γρ μαγιονέζα

2 κ.γ. σάλτσα χρένου (horseradish)

1 κ.γ. μουστάρδα με κόκκους

1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

3 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. λεμονοπίπερο ή απλό πιπέρι μαύρο

1/8 κ.γ. ζάχαρη

200 γρ σολομός καπνιστός, κομμένος σε λωρίδες

Βήμα 1

Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Βάζουμε το ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 2

Κόβουμε σε λεπτές φετούλες το κολοκυθάκι. Ρίχνουμε αλάτι στο νερό που βράζει και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Κόβουμε το αγγούρι στη μέση κάθετα και με ένα κουταλάκι βγάζουμε τους σπόρους από το κέντρο (οι σπόροι θα μας νερώσουν το τελικό πιάτο). Το κόβουμε σε φετούλες.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη σάλτσα χρένου, τη μουστάρδα, τον άνηθο, τις 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αγγούρι και ανακατεύουμε ξανά.

Βήμα 5

Μόλις μαλακώσουν τα κολοκυθάκια (στα 6-8 λεπτά, δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα) τα ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε γρήγορα.

Βήμα 6

Όταν τα ζυμαρικά μας είναι al dente τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας από το ζωμό τους στο μείγμα. Ανακατεύουμε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στο μείγμα αναμειγνύοντας καλά και με γρήγορες κινήσεις για να μην κόψει το γιαούρτι.

Βήμα 7

Προσθέτουμε τον καπνιστό σολομό και ανακατεύουμε απαλά. Διορθώνουμε αν χρειάζεται με αλατοπίπερο.

Σημείωση: Το πιάτο σερβίρεται ή χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου (όχι κρύο από το ψυγείο). Είναι καλύτερο αν έχει «ξεκουραστεί» για περίπου μια ώρα σε ένα δροσερό και σκιερό σημείο.

4 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    χριστινα
    26/06/2016

    καλημερα.
    Θα ηθελα να ρωτησω τι ειναι η σαλτσα χρενου κ αν την βρισκω στα σουπερ μαρκετ. Μπορει να αντικατασταθει με κατι αλλο;
    Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων, συγχαρητηρια για το ομορφο μπλογκ !

    • Απάντηση
      26/06/2016

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Η σάλτσα χρένου είναι ένα παρασκεύασμα που μοιάζει λίγο (οπτικά μόνο) με μαγιονέζα. Βασικό συστατικό είναι το χρένο (αγριοράπανο), ένα λαχανικό με έντονη πικάντικη κ κάπως καυτερή γεύση. Στα αγγλικά λέγεται horseradish κ στις ετικέτες των συσκευασιών συνήθως αυτό αναγράφεται. Θα το βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, αυτά που έχουν πιο μεγάλες ποικιλίες από εισαγώμενα προϊόντα, και συνήθως είναι με τις μαγιονέζες και τις μουστάρδες. Είναι και αυτό σε βαζάκι. Αν δεν βρίσκετε μπορείτε να το παραλείψετε. Ελπίζω να βοήθησα! Θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις αν φτιάξετε το πιάτο!