16.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

21.04.2016

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6-8

Μια πανεύκολη πίτα γεμάτη νόστιμα Ελληνικά αλλαντικά όπως απάκι και σαλάμι αέρος Λευκάδος, και δροσερό ανθότυρο. Ένα πρωτότυπο συνοδευτικό για το γιορτινό μας τραπέζι.

Το έχω ξαναπεί νομίζω εδώ ότι δεν τρώω αρνί. Ούτε κατσίκι. Το Πάσχα παραδοσιακά τη βγάζω με βραστά αυγά (δε με χαλάνε καθόλου), σαλάτα, και αν είμαι τυχερή και υπάρχει, πατατοσαλάτα. Α και φυσικά τσουρέκι. Πολύ τσουρέκι.

Συζητώντας το θέμα του αρνιού κατά καιρούς, έχω διαπιστώσει πως δεν είμαι μόνη εκεί έξω. Υπάρχουν αρκετοί που δεν το τρώνε. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει ένα ακόμα πιάτο στο τραπέζι μας, που να είναι και ωραίο για συνοδευτικό (για όσους θα τσακίσουν τα κρεατικά μα θέλουν και κάτι ακόμα) αλλά και για κυρίως πιάτο (για όσους θα μείνουν αλλιώς με τη σαλατίτσα). Αυτή η πίτα είναι ιδανική λύση, καθώς είναι αρκετά ελαφριά να φαγωθεί ως συμπλήρωμα στο κρέας, είναι όμως και χορταστική!

Η έμπνευση για την πίτα αυτή μου ήρθε από την Ιταλική Πίτα του Πάσχα. Η ιδέα είναι ίδια, βάζουν αλλαντικά (προσούτο, σαλάμι και άλλα δικά τους), τυρί ρικότα και λίγη παρμεζάνα. Οκ, παραλλαγές υπάρχουν πολλές, αλλά στο περίπου αυτή είναι. Στην Ελλάδα έχουμε το ανθότυρό μας, που μοιάζει με την πραγματική ρικότα και την αντικαθιστά άνετα. Έχουμε επίσης και πολλά παραδοσιακά και νόστιμα αλλαντικά. Το απάκι είναι από τα αγαπημένα μου οπότε πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πίτα. Το σαλάμι αέρος Λευκάδος δίνει μια πικάντικη νότα με το πιπεράκι του, και το λουκάνικο αγριόχοιρου συμπληρώνει με τη γεμάτη γεύση του. Και φυσικά η ζύμη κουρού έρχεται να δώσει στην πίτα την πιο ταιριαστή αγκαλιά.

Δείτε πως τη φτιάχνουμε στο δεύτερο (επίσης καταπληκτικό) βιντεάκι της σειράς #MadeWithAB σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Και να έχετε το νου σας διότι η σειρά συνεχίζεται με άλλους σούπερ bloggers, με νέα συνταγή ανα δυο εβδομάδες!

Για πείτε μου τώρα, εσείς σερβίρετε κάτι διαφορετικό στο Πασχαλινό σας τραπέζι;

Υλικά

50γρ σαλάμι αέρος Λευκάδος (όχι έτοιμο σε φέτες), κομμένο σε μικρά κυβάκια

150γρ απάκι Κρήτης, σε μικρά κυβάκια

100γρ λουκάνικο αγριόχοιρου, σε μικρά κυβάκια

4 αυγά

380γρ ανθότυρο νωπό

120γρ Κατίκι Δομοκού

80γρ Γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη

2 φύλλα κουρού (αποψυγμένα αν ήταν στην κατάψυξη)

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις (πάνω κάτω). Βάζουμε μέσα μια λαμαρίνα να ζεσταθεί κι αυτή καλά.

Βήμα 2

Βάζουμε τα αλλαντικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε 3 αυγά. Προσθέτουμε το ανθότυρο, το θρυμματίζουμε με πιρούνι, και προσθέτουμε το κατίκι και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Προσθέτουμε τα αλλαντικά στο μείγμα και αναμειγνύουμε.

Βήμα 5

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Απλώνουμε το ένα φύλλο και κόβουμε τις άκρες αν χρειαστεί (θέλουμε να εξέχουν όμως λίγο από τα πλαϊνά του ταψιού). Γεμίζουμε με το μείγμα.

Βήμα 6

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, κόβουμε τις άκρες όσο χρειάζεται, τις γυρνάμε προς τα μέσα μαζί με τις άκρες του κάτω φύλλου, και τσιμπάμε γύρω γύρω να κολλήσει η ζύμη.

Βήμα 7

Χτυπάμε το τέταρτο αυγό και βάφουμε με αυτό τη ζύμη προσέχοντας να πάει και στις άκρες. Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε δυο σχισμές στην επιφάνεια της πίτας.

Βήμα 8

Τοποθετούμε το ταψί στη ζεστή λαμαρίνα και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η πίτα μας. Κλείνουμε τον φούρνο και την αφήνουμε άλλα 5 λεπτά μέσα. Βγάζουμε την πίτα, την αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει πριν την κόψουμε. Σερβίρεται χλιαρή προς κρύα.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια