28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

08.04.2016

35 αξιολ., M.O. : 4,60
20
8

Αγαπημένη σαλάτα με πλιγούρι, ρεβίθια, καβουρδισμένα αμύγδαλα και ντρέσινγκ πορτοκαλιού. Μια υπέροχη συνταγή σε ένα υπέροχο βιντεάκι. Δείτε πόσο εύκολη είναι και δοκιμάστε τη γιατί είναι και απίθανα νόστιμη. Και νηστίσιμη!

Είμαι πολύ χαρούμενη. Χθες βγήκε «στον αέρα» αυτό το βιντεάκι και εγώ νιώθω σαν παιδάκι που βλέπει τη δασκάλα να καρφιτσώνει τη ζωγραφιά του στον τοίχο της τάξης. Είμαι περήφανη για τη σαλάτα αυτή, είναι πραγματικά υπέροχη, αλλά πιο πολύ είμαι περήφανη που συμμετείχα σε ένα τόσο ωραίο project. Σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, ετοιμάσαμε αυτή τη συνταγή και τη μοιραζόμαστε μαζί σας για να νοστιμήσουμε τη Σαρακοστή σας. Βιαστείτε να προλάβετε και τα υλικά που θα βρίσκονται για λίγες μέρες σε προσφορά!

Πλιγούρι νόστιμο και χορταστικό, ρεβίθια θρεπτικά, ζωηρή κόκκινη πιπεριά γεμάτη βιταμίνη C, πορτοκάλια ζουμερά, σουλτανίνα γλυκιά, και το πιο αγαπημένο μου ντρέσινγκ όλων των εποχών. Κανέλα, κύμινο, μέλι, πορτοκάλι… Αχ το άρωμα αυτό…

Πάω να ξαναδώ το βίντεο!

Υλικά

250 γρ πλιγούρι
1/2 λεμόνι, ο χυμός
200 γρ ρεβίθια βρασμένα
1 κόκκινη πιπεριά, γλυκιά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
4 κ.σ. μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος (από περίπου ½ μικρό ματσάκι)
100 γρ σουλτανίνα
130 γρ αμύγδαλα ωμά, λευκά (ολόκληρα)
1 πορτοκάλι, γλυκό, σε μέτρια κομμάτια

Για το ντρέσιγνκ
80 ml ελαιόλαδο
80 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστιμμένος
2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστιμμένος
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
2 κ.γ. κύμινο
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο ή κατά βούληση

Βήμα 1

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ με μπόλικο νερό (θερμοκρασία βρύσης) μαζί με τον χυμό από μισό λεμόνι. Ανακατεύουμε και μουλιάζουμε για τουλάχιστον 3 ώρες (αν το βάλουμε αποβραδίς θα βάλουμε το μπολ στο ψυγείο).

Βήμα 2

Στραγγίζουμε καλά το πλιγούρι σε λεπτό σουρωτήρι πιέζοντάς το και με τα χέρια για να φύγουν τα νερά (αν δεν έχουμε λεπτό σουρωτήρι μπορούμε να καλύψουμε ένα μεγαλύτερο με τουλπάνι ή τούλι). Το ρίχνουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα ρεβίθια, την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τη σουλτανίνα. Ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και το τοποθετούμε στο μάτι. Το ανάβουμε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ανακατεύοντας που και που. Μόλις δούμε μικρές μαύρες κουκίδες στα αμύγδαλα, κλείνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε το τηγανάκι στο μάτι να συνεχίσουν να καβουρδίζονται. Η διαδικασία είναι γρήγορη γι’αυτό προσέχουμε να μην καούν. Τα χοντροκόβουμε και τα προσθέτουμε στη σαλάτα.

Βήμα 5

Βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα μεγάλο βαζάκι με καπάκι. Το κλείνουμε και ανακινούμε ζωηρά να ομογενοποιηθούν. Μετράμε 3/4 της κούπας και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε ακόμα λίγο dressing αν χρειαστεί. Το υπόλοιπο το φυλάμε στο βαζάκι στο ψυγείο.

Βήμα 6

Προσθέτουμε τα κομμάτια πορτοκαλιού στη σαλάτα. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η σαλάτα είναι ακόμα ωραιότερη όταν έχει «ξεκουραστεί» λίγο και έχουν δέσει οι γεύσεις. Μπορούμε να βάλουμε το μισό ντρέσινγκ για αρχή, να την αφήσουμε λίγο στην άκρη, και αμέσως πριν το σερβίρισμα να προσθέσουμε όσο θέλουμε ακόμα.

35 αξιολ., M.O. : 4,60

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    Τέτη
    19/05/2016

    Φαίνεται υπέροχη και θα τη δοκιμάσω αμέσως. Πορτοκάλι + κύμινο + ρεβίθι= ο καλύτερος συνδυασμός, το δε πλιγούρι ταιριάζει γάντι στο ρεβίθι που άλλοι το λατρεύουν και άλλοι το μισούν. Συγχαρητήρια για το υπέροχο blog.

    • Απάντηση
      19/05/2016

      Ευχαριστώ πολύ πολύ! Ναι ο συνδυασμός αυτός είναι αγαπημένος, και γενικά οι σαλάτες με όσπρια και πλιγούρι μου αρέσουν. Το κύμινο δε… η μαμά μου με κοροϊδεύει “ε σιγά μη δεν έβαζες κύμινο” μου λέει όποτε της το αναφέρω.. Ευχαριστώ για το σχόλιο!

  • Απάντηση
    Τατιάνα
    23/11/2017

    Τόσα αρώματα μαζεμένα! Μπαχαρικά, μυρωδικά, φρούτα, αμύγδαλα… Το φρέσκο πορτοκάλι ταιριάζει απίστευτα και συμπληρώνει τη γλυκόξινη γεύση από τις σταφίδες, το μέλι και το λεμόνι. Τα ρεβίθια με το πλιγούρι δένουν απόλυτα και αυτό το πιάτο κάλλιστα μπορεί να φαγωθεί ως κυρίως γεύμα.
    Την τελευταία φορά που το έκανα βιαζόμουν και δε μούλιασα το πλιγούρι αλλά το ανακάτεψα κατευθείαν με όλα τα υλικά και το ντρέσινγκ. Το άφησα στο ψυγείο αρκετές ώρες και ρούφηξε τα υγρά (όπως γίνεται στο ταμπουλέ). Βγήκε λίγο πιο στεγνό από την κανονική εκδοχή αλλά ίσως είναι μια καλή λύση για κάποιον που θέλει να συντομέψει την προετοιμασία.

    • Απάντηση
      23/11/2017

      Πω πω τι φοβερή ιδέα! Με λίγο τσιμπημένες ποσότητες για το dressing θα ήταν το ίδιο ζουμερό αλλά σούπερ γευστικό αφού το πλιγούρι θα έχει ρουφήξει τα αρώματα! Ευχαριστώ για το τιπ, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!