29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

29.02.2016

2 αξιολ., M.O. : 5,00
10
4

Μια θρεπτική και χορταστική σαλάτα με πολλή πρωτεΐνη. Το σπανάκι, η βαλεριάνα, το καρότο και τα σπαράγγια προσφέρουν τη φρεσκάδα τους, ενώ τα ρεβίθια και η κίνοα μετατρέπουν τη σαλάτα σε πλήρες γεύμα. Το μαυροκούκι και το ελαφρά πικάντικο dressing την κάνουν να διαφέρει από τις άλλες!

Πλησιάζει η Σαρακοστή σιγά σιγά. Ο καιρός μας το θυμίζει αυτές τις μέρες. Προσωπικά ελπίζω να δούμε ακόμα λίγο χειμώνα, δεν θέλω να καλοκαιριάσει (Φεβρουάριος είναι άλλωστε!) από τώρα. Από θέμα διατροφής όμως έχω αρχίσει να σκέφτομαι τις σαλάτες. Όχι για λόγους δίαιτας, μη παρεξηγηθώ, αλλά γιατί όταν ανοίγει ο καιρός ο οργανισμός μου φαίνεται να αποζητά τη φρεσκάδα τους. Όπως είπα και σε μια φίλη, μια σαλατίτσα για τη φρεσκάδα, και συνεχίζουμε με το κέικ σοκολάτας κανονικά.

Τα όσπρια κάνουν συχνά εμφάνιση στις σαλάτες μου. Οι φίλοι του μπλογκ το ξέρουν αυτό. Ξέρουν επίσης ότι αγαπώ να τα μαγειρεύω στο slow cooker μου. Είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος αφού δεν απαιτούν την προσοχή μου, και μαλακώνουν και τα πιο δύσκολα. Τα ρεβίθια που βλέπετε ήταν ληγμένα. Δε θα πω από πότε… αλλά για να καταλάβετε μου πέρασε από το μυαλό πως ίσως να μην μαλακώσουν ποτέ (όσο πιο παλιά τα όσπρια τόσο δυσκολότερα μαγειρεύονται νομίζω). Τέλοσπάντων, εγώ δυσκολεύομαι να πετάξω τρόφιμα και θεωρώ πως πολλά προϊόντα έχουν ημερομηνίες αδικαιολόγητες ως όριο κατανάλωσης. Είπα λοιπόν να τα δοκιμάσω και να δω τι θα γίνει (η κατανάλωση ρεύματος της συσκευής είναι τόσο χαμηλή που δεν υπήρχε θέμα σπατάλης). Τι έγινε; Τα τέλεια ρεβίθια, αυτό έγινε. Βασίστηκα στη συνταγή μου για σούπα, και μάλιστα βαρέθηκα να βάλω σόδα και παρέλειψα το βήμα. Μια χαρά. Από τη μεγάλη παρτίδα κάποια μπήκαν στη σαλάτα αυτή και τα υπόλοιπα στην κατάψυξη για μελλοντικές γρήγορες σαλάτες.

Εκτός των ρεβιθιών, ήθελα και κάτι ακόμα για πρωτεΐνη, για να μην ξαναπεινάσω σε μια ώρα (μου συμβαίνει). Η κίνοα είναι η τέλεια λύση, και μάλιστα χορτοφαγική (είπαμε, Σαρακοστή έρχεται και μερικοί από εσάς ίσως νηστέψουν). Τη μαγείρεψα όπως περιγράφω εδώ, αλλά έβαλα λιγότερο νερό (1 προς 1.5 αντί για 1 προς 2), διότι την ήθελα να κρατάει περισσότερο στο δόντι.

Τα υπόλοιπα είναι αγαπημένα μου υλικά για σαλάτα. Σπανάκι baby και βαλεριάνα. Τα λατρεύω. Η βαλεριάνα δεν έχει την πιο απίστευτη μεταξένια υφή; Το καρότο το πέρασα από το spiralizer για να βγει λεπτό και όμορφο, και έβαλα και σπαράγγια από βάζο γιατί είναι νωρίς για φρέσκα. Νομίζω όμως πως τα φρέσκα θα ήταν καλύτερα.

Τέλος, το dressing. Φυσικά με ξίδι βαλσάμικο γιατί εντάξει, είναι ο άρχοντας των ξιδιών, δε συμφωνείτε; Απλό βαλσάμικο, αφού το ντρέσινγκ αυτό έχει αρκετές γεύσεις και δεν χρειάζεται να το περιπλέκουμε. Λαδάκι, μουστάρδα, κύμινο που το λατρεύω, και τσίλι! Δεν είναι πολύ, δίνει απλά σπιρτάδα. Και λίγο μέλι για να ισορροπήσει το πράγμα. Γκεστ σταρ της σαλάτας το μαυροκούκι, αλλιώς άγριο κύμινο, ή nigella sativa! (Γιατί τελικά η Nigella δεν είναι μόνο μια!) Κάνει τη διαφορά, μη το παραλείψετε.

Υλικά

2 1/2 κούπες βαλεριάνα

1 1/2 κούπα σπανάκι baby

2 κούπες ρεβίθια βρασμένα

1 κούπα κίνοα βρασμένη

1 καρότο, μέτριο, περασμένο από spiralizer ή κομμένο σε λεπτές φέτες

8-10 σπαράγγια, από βάζο ή φρέσκα σοταρισμένα

1 κ.γ. μαυροκούκι (μαυροσούσαμο)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ΤΟΠ βαλσάμικο ξίδι

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1/4 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το σπανάκι και τη βαλεριάνα, τα ρεβίθια, την κίνοα, το καρότο, τα σπαράγγια και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.

Βήμα 2

Σε ένα καθαρό βαζάκι μαρμελάδας ρίχνουμε το λάδι, το βαλσάμικο, το μέλι, τη μουστάρδα, το κύμινο, το τσίλι και το αλατοπίπερο. Κλείνουμε με το καπάκι και ανακινούμε ζωηρά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε με την μισή ποσότητα τη σαλάτα, ανακατεύουμε, και συνεχίζουμε με όσο ακόμα dressing θέλουμε.

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος (χορηγούμενη). Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα ΤΟΠ, δείτε εδώ.

2 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο