20.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

25.01.2016

1 αξιολ., M.O. : 5,00
2

Ένα κλασικό σνακ αλλάζει πίστα και γίνεται σοφιστικέ. Θρεπτικές σαρδέλες κονσέρβας συνδυάζονται με τυρί κρέμα με χρένο (αγριοράπανο), και κρύβονται κάτω από ένα πανεύκολο και γρήγορο τσάτνεϋ κρεμμυδιού με κρέμα βαλσάμικου ρόδι βανίλια.

Sardines on toast. Η ονομασία αυτή με εκσφενδονίζει στο παρελθόν, στο τραπέζι του σπιτιού μας, όταν η Mrs. D. μας έφτιαχνε κάτι πρόχειρο να φάμε όταν πεινούσαμε. Η ταπεινή σαρδέλα – ακόμα και της κονσέρβας – κρύβει θησαυρό θρεπτικών ουσιών όπως ωμέγα 3 λιπαρά, βιταμίνες D και B12, πρωτεΐνη και ασβέστιο από τα μικρά κοκκαλάκια. Είναι οικονομική, δεν έχει πολλές θερμίδες και είναι και χορταστική. Δε θέλει και πολλή σκέψη λοιπόν, ότι είναι μια τροφή που μπορούμε να έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας, και να την καταναλώνουμε όποτε θέλουμε κάτι γρήγορο αλλά υγιεινό. Το παιδικό μας γεύμα ήταν απλό. Σαρδέλες κονσέρβας λιωμένες με πιρούνι μαζί με λίγο ξίδι, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί του τοστ. Τα τελευταία χρόνια το έχω θυμηθεί αρκετές φορές, και γι’αυτό φροντίζω να έχω πάντα ένα κουτάκι πρόχειρο.

Πριν λίγες μέρες σκεφτόμουν διάφορες ιδέες για πιάτα με θαλασσινά. Όπως ανέφερα τις προάλλες με τις γαρίδες, θέλω να τα αξιοποιήσω περισσότερο φέτος. Το μυαλό μου έκανε πολλές βόλτες αλλά κάποια στιγμή πήγε στη σαρδέλα και το κλασικό sardines on toast. Και τότε αναρωτήθηκα πως θα μπορούσα να το κάνω πιο γκουρμεδιάρικο. Όχι ότι το χρειάζεται, αλλά οκ, food blog είναι αυτό, πρέπει να δείξω κάτι λίιιγο πιο περίπλοκο! Μη σας χάσω τώρα… σχήμα λόγου το περίπλοκο. Η συνταγή είναι πανεύκολη.

Καταρχήν τα ονομάζω κροστίνι, που σημαίνει μικρά κομματάκια φρυγανισμένο ψωμί με διάφορες νοστιμιές από πάνω. Τις σαρδέλες τις νοστιμίζουμε με λίγο ξίδι βαλσάμικο ΤΟΠ με θυμαρίσιο μέλι, και τις συνδυάζουμε με τυρί κρέμα. Στο τυρί μας όμως πρώτα δίνουμε μια ξεχωριστή νότα, με μια σταλιά σάλτσα χρένου (horseradish sauce). Είναι ένα παρασκεύασμα με πολύ ιδιαίτερη γεύση, κάπως καυτερή, και το βρίσκουμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Η ποσότητα που βάζω είναι μικρή και έτσι μόλις που κάνει διαφορά στο τυρί κρέμα. Ξεκινάμε έτσι και προσθέτουμε όσο μας αρέσει. Το κερασάκι όμως στη σαρδελότουρτά μας είναι το τσάτνεϊ κρεμμυδιού. Μη σας τρομάζει, στην ουσία είναι κάτι μεταξύ τσάτνεϊ και τουρσί, γίνεται πολύ εύκολα και η προετοιμασία είναι γρήγορη. Απλά θέλει ένα μισάωρο με μια ώρα αναμονή. Αξίζει κάθε λεπτό της όμως. Είναι πολύ ιδιαίτερο το κρεμμύδι αυτό. Χρησιμοποίησα την κρέμα βαλσάμικου ΤΟΠ με ρόδι και βανίλια, η οποία έχει από μόνη της μια ωραία πηχτή υφή, και το αποτέλεσμα έδεσε αμέσως. Το μπαχάρι δίνει την εξωτική του νότα, και οι κόκκοι πιπεριού αποτελούν μια ευχάριστη, ελαφρώς πικάντικη έκπληξη στο δόντι. Εγώ πάντως θα ξαναφτιάξω αυτό το τσάτνεϊ κρεμμυδιού άσχετα με τις σαρδέλες. Είμαι σίγουρη πως θα συνδυάζεται τέλεια με αλλαντικά και τυριά, οπότε θα κρατήσω λίγο στο ψυγείο για παν σαντουιτσοενδεχόμενο.

Υλικά

4 κ.σ. (60 ml) κρέμα βαλσάμικου ΤΟΠ με ρόδι και βανίλια

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού (εγώ έβαλα ανάμεικτους)

1/8 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

1 κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε μισοφέγγαρα

100 γρ τυρί κρέμα

1/2 κ.γ. σάλτσα χρένου (horseradish sauce)

1 κονσέρβα των 125γρ σαρδέλες σε λάδι (90γρ στραγγισμένες)

1 κ.γ. ξίδι βαλσάμικο ΤΟΠ με θυμαρίσιο μέλι

4 φέτες ψωμί με προζύμι από στρογγυλό καρβέλι

άνηθος ψιλοκομμένος

Βήμα 1

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα βαλσάμικου με ρόδι και βανίλια, τη ζάχαρη, τους κόκκους πιπεριού και το μπαχάρι. Όταν κοχλάσει προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να ανοίξουν οι φετούλες. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε στο κατσαρολάκι για άλλα 45 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη σάλτσα χρένου. Επιμένουμε για να ομογενοποιηθεί καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε ένα πιατάκι τοποθετούμε τις σαρδέλες και τις ανοίγουμε στη μέση. Περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με λίγο ξίδι βαλσάμικο με θυμαρίσιο μέλι.

Βήμα 4

Κόβουμε τις φέτες ψωμιού σε δυο κομμάτια την καθεμία. Ψήνουμε σε φρυγανιέρα ή στο γκρίλ για λίγο και από τις δυο πλευρές.

Βήμα 5

Αλείφουμε τις φετούλες με το τυρί κρέμα, προσθέτουμε από ένα κομμάτι σαρδέλα και από πάνω ρίχνουμε μια κουταλίτσα τσάτνεϊ κρεμμυδιού. Πασπαλίζουμε με άνηθο και σερβίρουμε.

Τις μερίδες τις έχω υπολογίσει για μικρό γεύμα. Σαν ορεκτικό η ποσότητα φτάνει για 4 άτομα. Για finger food σε πάρτι μπορούμε να κόψουμε το ψωμί σε μικρότερα κομμάτια και να βγουν 12 μικρά κροστίνι.
§
Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος (χορηγούμενη). Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα ΤΟΠ, δείτε εδώ.

1 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο