18.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

08.01.2016

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6-8

Ένα φαγητό φούρνου που θα σας λύσει την γνωστή απορία «τι θα φάμε σήμερα;». Συνδυάζουμε κοτόπουλο με ρύζι, φρέσκο σπανάκι και μπεσαμέλ με γιαούρτι, για να δημιουργήσουμε ένα πιάτο νόστιμο και χορταστικό. Α, είναι και ιδανικό φαγάκι για τάπερ στο γραφείο!

Καλή χρονιά είπαμε; Καλή χρονιά λοιπόν! Ευτυχισμένο το 2016! Φαντάζομαι θα μαγειρέψατε πολύ αυτές τις μέρες, σωστά; Και λίγο η έμπνευση στην κουζίνα είναι μειωμένη; Αν έχετε στερέψει από ιδέες για εύκολο και θρεπτικό φαγάκι θα σας βοηθήσω. Ξεκινώντας από αυτό το υπέροχο πιάτο με φιλέτο από μπουτάκια κοτόπουλου και ρύζι μακρύκκοκο parboiled Uncle Ben’s® 10λεπτο. Τα υλικά από μόνα τους μας είναι πολύ οικεία, αλλά ίσως ο συνδυασμός τους και το τελείωμα στον φούρνο να είναι για κάποιους κάτι καινούργιο. Αυτά τα γκρατινέ φαγάκια είναι πραγματικά διαμάντια, αφού είναι αληθινά comfort foods και αρέσουν και στους πιο δύσκολους «πελάτες», ό,τι κι αν έχουμε κρύψει μέσα! Εδώ βέβαια το πιο «περίεργο» συστατικό είναι το σπανάκι, που πιστεύω οι περισσότεροι το αγαπάνε, οπότε δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλο λαχανικό, όπως πχ αρακά, ή μπρόκολο, που θα του ταίριαζε απίστευτα αλλά ίσως δεν έχει πολλούς θαυμαστές στο τραπέζι σας. Σε μικρά κομματάκια θα φαγωθεί και θα εκτιμηθεί όπως του πρέπει, είμαι σίγουρη!

Τα βασικά μας υλικά είναι φυσικά το κοτόπουλο και το ρύζι. Χρησιμοποιώ φιλετάκια από μπούτι, διότι είναι πολύ πιο ζουμερά και δεν έχουμε τον φόβο ότι ίσως παραψηθούν και σκληρύνουν, όπως συμβαίνει με το στήθος. Μη ξεχνάτε πως θα μείνει αρκετή ώρα στον φούρνο το φαγητό, και τα υλικά μπαίνουν ήδη μαγειρεμένα. Το σύνολο το δένουμε με μπεσαμέλ, την οποία μπορούμε να την ελαφρύνουμε προσθέτοντας γιαούρτι. Το γιαούρτι διατηρεί την υπέροχη κρεμώδη υφή και προσδίδει και την ιδιαίτερη γεύση του. Αν δεν μας αρέσει καθόλου το γιαούρτι (δεν είναι έντονη η γεύση του αλλά το αισθανόμαστε) απλά φτιάχνουμε περισσότερη μπεσαμέλ και το παραλείπουμε.

Για την επικάλυψη έβαλα σε μια δοκιμή τριμμένο ψωμί και λίγο τυρί, για τραγανό και νόστιμο αποτέλεσμα (αυτό είναι και στη φωτογραφία) αλλά έκανα και μια δοκιμή λίγο πιο «σπέσιαλ» για ιδιαίτερες περιπτώσεις. Έβαλα τριμμένα κράκερς αντί για ψωμί. Εντάξει, το πάνε αλλού το πιάτο! Και δεν μιλάμε για καμία φοβερή ποσότητα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για θερμίδες ή οτιδήποτε άλλο.

Το φαγητό αυτό είναι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Το σερβίρουμε με μια απλή σαλάτα και δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο να το συνοδεύει. Και κάτι τελευταίο. Το περίσσευμα είναι ιδανικό για τάπερ στο γραφείο! Εσάς ποιό είναι το αγαπημένο σας ογκρατέν; Για πείτε ιδέες…

Καλή χρονιά και πάλι, και καλά μας μαγειρέματα!

Υλικά

άφθονο αλατισμένο νερό για βράσιμο
375 γρ ρύζι μακρύκκοκο parboiled Uncle Ben’s® 10λεπτο
700 γρ κοτόπουλο, φιλετάκια από μπούτι, κομμένα το καθένα σε 3 κομμάτια
75 γρ βούτυρο
75 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml γάλα
3/4 κ.γ. αλάτι (ανάλογα το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε)
1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
200 γρ (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ τυρί τριμμένο (γραβιέρα, τσένταρ, γκούντα ή ό,τι σας αρέσει)
100 γρ σπανάκι baby

Για την επικάλυψη με ψωμί
80 γρ ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, τριμμένη (από περίπου μισή φραντζόλα)
40 γρ τυρί τριμμένο
30 γρ βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι (ανάλογα το τυρί)
1 πρέζα θυμάρι ξερό
1 πρέζα πιπέρι λευκό

Για την επικάλυψη με κράκερς
100 γρ κράκερς αλμυρά, τριμμένα
40 γρ τυρί τριμμένο
50 γρ βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι (ανάλογα το τυρί και τα κράκερς)
1 πρέζα θυμάρι ξερό
1 πρέζα πιπέρι λευκό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Χρησιμοποίησα το Ρύζι Μακρύκκοκο Parboiled Uncle Ben’s® 10λεπτο. Πρέπει να είναι το συγκεκριμένο που γίνεται σε 10 λεπτά, για να είναι έτοιμο μαζί με το κοτόπουλο.

Βήμα 1

Βράζουμε το αλατισμένο νερό και προσθέτουμε το ρύζι και το κοτόπουλο μαζί στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα σουρώνουμε, και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι πάνω στην κατσαρόλα (θα τη χρειαστούμε μετά).

Βήμα 2

Στο μεταξύ φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2 περίπου λεπτά. Αλλάζουμε την κουτάλα με σύρμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το μισό γάλα χτυπώντας συνεχώς και ζωηρά για να μη σβολιάσει. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα και βεβαιωθούμε πως δεν έχει σβόλους ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα χτυπώντας συνεχώς. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάλι με την κουτάλα. Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να πήζει την αποσύρουμε από τη φωτιά (μετά από 5 περίπου λεπτά) και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι, και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C αέρα (180C αντιστάσεις). Βάζουμε το σουρωτήρι δίπλα στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε το κοτόπουλο μαδώντας το με τα χέρια ώστε να γίνει μικρότερα κομματάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και μετά το σπανάκι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε το μείγμα μας σε πυρίμαχο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Βήμα 4

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με τα δάχτυλα το τρίμμα ψωμιού (ή των κράκερς), το τυρί, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του φαγητού.

Βήμα 5

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να αναβλύζουν ελαφρώς τα πλαϊνά στο πυρίμαχο. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος (χορηγούμενη). Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα Uncle Ben’s, δείτε εδώ.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο