19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

09.12.2015

5 αξιολ., M.O. : 3,00
6
3.5lt

Πόριντζ (χυλός) βρώμης σιγομαγειρεμένος στο slow cooker με κίνοα, ινδική καρύδα, πίτουρο βρώμης και λιναρόσπορο. Ιδανικό πρωινό για κρύες μέρες!

Αγαπημένο χουχουλιάρικο πρωινό, ο χυλός βρώμης είναι σούπερ υγιεινός και δίνει ενέργεια για πολλές ώρες. Έχω μοιραστεί και στο παρελθόν μια παρόμοια συνταγή για πόριντζ με βρώμη και κίνοα, αλλά για συμβατικό μαγείρεμα. Εκεί είχα αναλύσει και τα είδη βρώμης που βρίσκουμε στην αγορά.

Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω το πόριντζ στο slow cooker. Είναι κάτι που μου αρέσει να έχω σε μεγαλούτσικες ποσότητες, έτσι ώστε να μπορώ το πρωί απλά να το ζεστάνω στο φούρνο μικροκυμάτων και να είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά. Και φυσικά το slow cooker είναι ιδανικό γιατί δεν χρειάζεται να είμαι από πάνω του, αρκεί να του δίνω ένα δυο ανακατέματα που και που (αυτό δεν χρειάζεται συνήθως με το φαγητό στο σλόου, αλλά εδώ και οι χρόνοι είναι μικρότεροι και τα υλικά πήζουν αρκετά γρήγορα). Έτσι λοιπόν φτιάχνω μια γερή δόση (όπως αυτή) και τη φυλάω σε τάπερ στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα βάζω λίγο σε μπολ, προσθέτω λίγο γάλα για να αραιώσει και το βάζω στα μικροκύματα.

Τα υλικά του χυλού ήταν έμπνευση από αυτές που στέκεσαι μπροστά στο ντουλάπι, βλέπεις τι έχεις, και αποφασίζεις ανάλογα με το τι λιγουρεύεσαι εκείνη την ώρα. Έτσι έριξα μέσα «α, λίγο από αυτό», «ου, λίγο από αυτό» και «μμ, καλό θα είναι και αυτό». Δεν μπορείτε να πείτε, είμαι παραστατική!

Βρέθηκα λοιπόν με πόριντζ που είχε μέσα ινδοκάρυδο, λιναρόσπορο, πίτουρο βρώμης και φυσικά κανέλα και μέλι. Και μπορώ να πω πως ταίριαξαν μια χαρά. Μπορείτε βέβαια να κάνετε κάτι αντίστοιχο και να προσθέσετε ό,τι σας κάνει κέφι από το ντουλάπι σας. Αν δεν σας βρίσκονται τέτοια υλικά ακολουθείστε τη συνταγή.

Το μαγείρεψα με γάλα διότι έτσι έφτιαχνε πάντα η Mrs D. τον χυλό μας ως παιδιά. Δεν μπορώ να φανταστώ να έχει μόνο νερό, όπως κάνουν αρκετοί. Στο slow cooker όμως το θέμα «γάλα» δεν είναι απλό, και θέλει λίγο προσοχή, οπότε έβαλα εβαπορέ και ησύχασα. Το εβαπορέ συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα στο αργό μαγείρεμα και δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος να «κόψει» όπως με το φρέσκο. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε τον χυλό μας κατάλληλο για vegan διατροφή, αντικαθιστώντας το γάλα με νερό ή γάλα αμυγδάλου και το μέλι με σιρόπι αγαύης.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πόριντζ και να χαρούμε που τα πρωινά έχουν γίνει επιτέλους λίγο πιο ψυχρά!

Υλικά

1/2 κούπα βρώμη σε ολόκληρες νιφάδες (όχι κουάκερ)

1/4 κούπα κίνοα, ωμή

1/4 κούπα πίτουρο βρώμης

1/4 κούπα ινδική καρύδα τριμμένη

1 κ.σ. λιναρόσπορος

1/8 κ.γ. κανέλα

1/8 κ.γ. αλάτι

1/2 κούπα + 2 κ.σ. γάλα εβαπορέ

2 1/2 κούπες νερό

2 κ.σ. μέλι

έξτρα νερό για το μαγείρεμα (περίπου ½ κούπα)

έξτρα γάλα ζεστό, φρέσκο, για το σερβίρισμα

έξτρα μέλι για το σερβίρισμα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Θα δείτε πως χρησιμοποιώ ολόκληρες νιφάδες (δεξιά στη φωτο) και όχι την ψιλοκομμένη βρώμη (αριστερά στη φωτο) που βρίσκουμε συνήθως στο σουπερμάρκετ (Κουάκερ αλλά και άλλες μάρκες). Αυτό γιατί η κομμένη μαγειρεύεται πολύ γρηγορότερα και δεν θα προλάβει να μαγειρευτεί στον ίδιο χρόνο η κίνοα. Τις ολόκληρες νιφάδες τις βρίσκουμε σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ αλλά και σε καταστήματα με βιολογικά και είδη υγιεινής διατροφής. Στα Αγγλικά λέγεται rolled.

Βήμα 1

Βάζουμε τη βρώμη, την κίνοα, το πίτουρο, την καρύδα, τον λιναρόσπορο, την κανέλα και το αλάτι στο δοχείο του slow cooker. Ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Διαλύουμε το γάλα εβαπορέ στο νερό και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε (δεν χρειάζεται να λιώσει εντελώς το μέλι) και το ρίχνουμε στα άλλα υλικά στο slow cooker.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε στο low για περίπου 4 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς η κίνοα. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε που και που γιατί θα πήξει αρκετά (εγώ ανακάτεψα 3 φορές). Αν χρειαστεί ρίχνουμε ακόμα λίγο νεράκι ή γάλα (εγώ χρειάστηκα άλλη 1/2 κούπα νερό, σύνολο δηλ. 3 κούπες).

Βήμα 4

Σερβίρουμε ζεστό, με λίγο ζεστό γάλα από πάνω (φρέσκο) και λίγο ακόμα μέλι. Φυλάμε το υπόλοιπο σε πλαστικό αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για λίγες μέρες. Ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων προσθέτοντας λίγο γάλα για να το αραιώσουμε, αφού στο ψυγείο θα έχει πήξει αρκετά.

Το πρωινό μας γίνεται εύκολα vegan αρκεί να αντικαταστήσουμε το γάλα με γάλα αμυγδάλου ή σκέτο νερό, και το μέλι με σιρόπι αγαύης ή άλλο κατάλληλο γλυκαντικό.

5 αξιολ., M.O. : 3,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Βεργαννελακη μαρια
    04/08/2016

    Τελειο θα το κανω το ΣΚ

    • Απάντηση
      05/08/2016

      Ευχαριστώ πολύ! Είναι λίγο χειμωνιάτικο πρωινό μιας και τρώγεται ζεστό, αλλά γιατί όχι; Αν έχει δροσιά εκεί που είσαι θα είναι μια χαρά (προτείνω χλιαρό). Το σίγουρο είναι πως θα σε κρατήσει όλη μέρα, ιδανικό δηλαδή αν έχεις να περάσεις τη μέρα σε κάποια παραλία 🙂

  • Απάντηση
    Sofia
    09/12/2017

    Επιτέλους το έφτιαξα και το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!! Δεν έβαλα καρύδα γιατί είχα, σίγουρα θα του ταιριάζει πολύ, την επόμενη εβδομάδα που θα το ξαναφτιαξω!

    • Απάντηση
      10/12/2017

      Μμ! Τι καλά που μου το θύμισες, θα το φτιάξω κι εγώ σύντομα! Χαίρομαι που σου άρεσε!

  • Απάντηση
    Marina
    03/10/2018

    Τέλειο φαίνεται. Απο που έχεις πάρει το slow cooker; Any tips με τι κριτήρια να διαξέξω ένα και απο που;
    Ευχαριστώ…

    • Απάντηση
      03/10/2018

      Ευχαριστώ για το σχόλιο! Εισάγω εγώ slow cookers! Δες την κατηγορία goodies στο κεντρικό μενού για μοντέλα και άλλα είδη που φέρνω! Αν έχεις οποιαδήποτε απορία μου λες. Καλή συνέχεια