28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.12.2015

6 αξιολ., M.O. : 4,83
4-6
3.5lt

Όλα τα αρώματα του pumpkin pie σε μια πανεύκολη πουτίγκα ψωμιού στο slow cooker. Κανέλλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ, μας βάζουν σε φουλ φθινοπωρινή διάθεση, μιας και –επιτέλους- έπεσε μια σταλιά η θερμοκρασία.

Τελικά έχω ένα θέμα με τις πουτίγκες ψωμιού. Μάλλον επειδή πάντα μα πάντα έχουμε περισσευούμενο ψωμάκι στο σπίτι. Και συνεχώς ψάχνω τρόπους να το αξιοποιώ. Εδώ έχουμε έναν πολύ καλό τρόπο, και διαφορετικό από τους συνηθισμένους. Οκ, η πουτίγκα δεν είναι κάτι το τόσο πρωτότυπο. Η πουτίγκα όμως με γεύση pumpkin pie; Επηρεασμένη από την φθινοπωρινή διάθεση στο Pinterest, είπα να κάνω κάτι κι εγώ με κολοκύθα. Την αγαπώ πολύ, αλλά κι αυτό το ξέρετε. Συνδυάστηκαν λοιπόν τα δυο τους και έγιναν αυτό το νόστιμο γλυκάκι.

Να πω κάτι για το slow cooker; Χωρίς να μου πείτε ότι σας πρήζω… Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να μαγειρέψετε την κολοκύθα σε αυτό; Ειδικά η μικρή μακρουλή (butternut squash) που χωράει και τέλεια στο οβάλ δοχείο… Να πω τα βήματα; Σημειώνετε; Χαχα είναι πολλά! Βάζετε την κολοκύθα όπως είναι ολόκληρη στο slow cooker, κλείνετε το καπάκι, ανοίγετε στο low και αφήνετε 8-9 ώρες ή μέχρι να γλιστράει άνετα ένα μαχαίρι στο πιο χοντρό σημείο της. Τέλος. Έτοιμη. Την κόβετε κάθετα στη μέση, με κουτάλι βγάζετε τα σπόρια, και ύστερα πάλι με κουτάλι βγάζετε τη σάρκα. Πουρές κολοκύθας με μηδενική προσπάθεια. Μηδενική όμως. Και ένα οχτάχρονο το κάνει. Εγώ τον φτιάχνω συχνά για τον Westley, μιας και η κολοκύθα είναι σούπερ τροφή για σκυλάκια. Αλλά πάντα έχω και έτοιμο πουρέ στην κατάψυξη αν χρειαστεί για ζυμαρικά ή νιόκι φούρνου.

Στην πουτίγκα μας λοιπόν. Ψωμί βουρ στο δοχείο, υπόλοιπα υλικά σε μπολ, χτύπημα λιγουλάκι, βουρ και το μείγμα στο δοχείο. Ανακατεύουμε, ανάβουμε και περιμένουμε. Εμένα μου αρέσει ζεστή. Αν δε, τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια ή σαντιγί… έχουμε ένα αρκετά εντυπωσιακό γλυκάκι.

Υλικά

200γρ ψωμί χωρίς κόρα, κομμένο σε μέτρια κυβάκια (ζυγισμένο μετά την προετοιμασία)

260γρ/240ml πουρές κολοκύθας

200ml γάλα εβαπορέ

100γρ ζάχαρη λευκή

2 αυγά

1/2 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/8 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1/8 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

1/8 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μαγειρεύουμε την κολοκύθα στο slow cooker την προηγούμενη, ή το προηγούμενο βράδυ. Την τοποθετούμε ολόκληρη στο δοχείο, χωρίς νερό χωρίς τίποτα, και την αφήνουμε στο low για περίπου 8 ώρες. Είναι έτοιμη όταν μπορείτε εύκολα να μπήξετε στο πιο χοντρό σημείο της ένα μαχαίρι. Στις μακρουλές κολοκύθες τεστάρουμε στο λαιμό, όχι στο καμπυλωτό σημείο που είναι κούφιο και έχει τους σπόρους. Μετά το μαγείρεμα την ανοίγουμε, βγάζουμε με κουτάλι τα σπόρια και μετά τη σάρκα. Πατάμε με πιρούνι να λιώσει.

Βήμα 1

Βάζουμε τα κυβάκια ψωμιού στο δοχείο του slow cooker.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ χτυπάμε τον πουρέ κολοκύθας, το εβαπορέ, τη ζάχαρη, τα αυγά και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο ψωμί. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι ώστε να βραχούν όλα τα κυβάκια. Ισιώνουμε την επιφάνεια και την πατάμε λίγο με το πίσω μέρος του κουταλιού ίσα να γίνει κάπως επίπεδη η επιφάνεια. Δεν χρειάζεται να είναι χαρτί.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε στο low για 2 με 2 ½ ώρες ή μέχρι να φουσκώσει λίγο και να βγει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο. Εμένα πήρε 2 ώρες και 20 λεπτά αλλά να θυμάστε πως οι χρόνοι μπορεί να διαφέρουν λίγο μεταξύ συσκευών.

Από πουτίγκες ψωμιού καλά πάμε... Δείτε εδώ μια σοκολατένια, και μια αλμυρή με ζαμπόν και τυρί. Και φυσικά μια εκδοχή στο φούρνο, με τυρί και την Σάλτσα Αγάπης!

6 αξιολ., M.O. : 4,83

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Σοφία
    29/10/2021

    Το φτιάχνω δεύτερη φορά, μου αρέσει πολύ, αναρωτιέμαι θα μπορούσε να γίνει πιο όμορφο με κάποιο γλάσο;

    • Απάντηση
      29/10/2021

      Ναι αμέ, με ένα απλό γλάσο με άχνη και λίγο γάλα πχ. Ή άχνη και νερό, ή άχνη και λεμόνι… ό,τι τραβάει η όρεξή σου!