23.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

27.11.2015

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
15
4

Μια πρωτότυπη σαλάτα, και σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση. Με νούντλς από γογγυλοκράμβη, καρότο και μήλο, και ένα ελαφρύ dressing με μαγιονέζα και γιαούρτι. Με τη βοήθεια φυσικά του spiralizer.

Πρόσφατα έφτιαξα μια σαλάτα coleslaw, την κλασική, με λάχανο και καρότο. Δοκίμασα ένα πιο ελαφρύ dressing, αντικαθιστώντας τη μισή μαγιονέζα με στραγγιστό γιαούρτι. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και την έβαλα στη «λίστα» των συνταγών που πρέπει να μπουν στο μπλογκ, όπου και έμεινε αρκετό καιρό.

Πριν λίγες μέρες λοιπόν, κι ενώ δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου την coleslaw, βολτάριζα στη λαϊκή της περιοχής μου. Τον τελευταίο καιρό έχω αγχωθεί λίγο με τη διατροφή μας, και έχω συνέχεια κατά νου πώς θα αυξήσω την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνουμε. Έψαχνα λοιπόν κάτι διαφορετικό να δοκιμάσουμε. Και έπεσα πάνω σε έναν πάγκο με κάτι όμορφες, μοβ ρίζες με μακριά πράσινα φύλλα. Νόμιζα ότι λέγονται γογγύλια. Ρώτησα την κυρία πως τα φτιάχνουμε και μου είπε πως τη ρίζα τη βράζουμε, αλλά τρώγεται και ωμή με λίγο λαδολέμονο. Μόλις άκουσα «ωμή» σκέφτηκα αμέσως το spiralizer. Είναι ρίζα, άρα θα είναι αρκετά σκληρή ώστε να κοπεί όμορφα στη λεπίδα για τα σπαγγέτι.

Όταν γύρισα σπίτι έψαξα λίγο στο Google να δω πως λέγεται το λαχανικό αυτό στα Αγγλικά, μιας και δεν είχα ιδέα. Τελικά λέγεται kohlrabi, και είδα πως η γεύση του μοιάζει λίγο στο λάχανο. Εκείνη την ώρα λοιπόν, τσουπ, μου ήρθε και η ιδέα να βάλω το λαχανικό αυτό σε coleslaw. Έτσι κι έγινε. Έφτιαξα τη σαλάτα, τη φωτογράφισα, την έφαγα, και έκατσα να γράψω το άρθρο αυτό. Αφού τελείωσα, έψαξα να βρω συνταγές από άλλα μπλογκς, να τις βάλω στο link love. Έψαξα με τη λέξη γογγύλι, αφού αυτό νόμιζα πως ήταν. Στην πορεία συνειδητοποίησα (και θυμήθηκα) πως το γογγύλι είναι συνώνυμο της ρέβας. Η ρέβα όμως είναι κάτι άλλο! Είναι λεία η φλούδα της, όχι όπως αυτό εδώ το λαχανικό που έχει κάτι φοβερά καρούμπαλα! (Δείτε εδώ φωτο) Άρχισα την έρευνα. Αφού καταμπερδεύτηκα ψάχνοντας παράλληλα και στα Αγγλικά, τελικά τη βρήκα την άκρη μου. Το περίεργο λαχανικό μου λέγεται γογγυλοκράμβη και ανήκει και αυτό στην οικογένεια brassica όπως το γογγύλι. Μόνο που το γογγύλι ανήκει στο είδος brassica rapa, ενώ η γογγυλοκράμβη στο brassica oleracea (μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και … το kale!) Μορφώθηκα λίγο σήμερα!

Πίσω στη σαλάτα γιατί ξεφύγαμε. Πρόσθεσα καρότο, αλλά και μήλο. Το μήλο δίνει αρκετή γλύκα, οπότε αν δε σας αρέσει η ιδέα μπορείτε να το παραλείψετε. Εγώ πάντως την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη σαλάτα με ξινόμηλο να δω πως θα βγεί.

Η coleslaw είναι πολύ ωραίο συνοδευτικό για κρεατικά, και πολλές φορές θα τη δείτε να σερβίρεται και με pulled pork (τραβηχτό χοιρινό, συνταγή θα βρείτε εδώ). Η συγκεκριμένη με τη γογγυλοκράμβη θα ήταν εξίσου καλή για συνοδευτικό, αλλά είναι και μόνη της ωραία και χορταστική, οπότε κάνει και για ελαφρύ γεύμα. Επίσης να πω πως η γογγυλοκράμβη είναι όνειρο στο spiralizer. Το καθάρισμα μπορεί να θέλει λίιιγο παραπάνω προσοχή για να φύγουν τα σκληρά κομμάτια της φλούδας, αλλά τα σπιράλ βγαίνουν όμορφα κι ωραία, γρήγορα, και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Υλικά

5 κ.σ. μαγιονέζα

5 κ.σ. γιαούρτι

3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. ξύδι λευκό

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο

1 γογγυλοκράμβη μοβ (εμένα ήταν 350γρ καθαρισμένη)

1 καρότο (60γρ καθαρισμένο)

1 μήλο (270γρ, δεν χρειάζεται καθάρισμα)

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τον άνηθο, το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 2

Καθαρίζουμε τη γογγυλοκράμβη γύρω γύρω προσέχοντας να απομακρύνουμε τα σκληρά σημεία της φλούδας. Στις δυο αντίθετες πλευρές κόβουμε τις άκρες για να γίνουν επίπεδες. Τοποθετούμε τη γογγυλοκράμβη σε ξύλο κοπής «ξαπλωτά» ώστε οι δυο επίπεδες πλευρές της να είναι δεξιά και αριστερά. Κάνουμε μια οριζόντια τομή προσέχοντας να φτάσουμε λίγο πριν τη μέση. Γυρνάμε τη γογγυλοκράμβη ανάποδα και κάνουμε το ίδιο, σταματώντας πάλι λίγο πριν τη μέση. Την τοποθετούμε πάνω στο spiralizer (με τη λεπίδα για λεπτά νούντλς) και γυρνάμε το χερούλι. Τις τομές τις κάναμε για να βγουν μισοφέγγαρα και όχι πολύ μακριά σπαγγετοειδή κομμάτια. Αν θέλετε μακριά κομμάτια προσπερνάτε το βήμα αυτό. Τα βάζουμε στο μπολ με το dressing.

Βήμα 3

Κάνουμε την ίδια διαδικασία με το καρότο και το μήλο. Στο καρότο που έχει πιο μικρή διάμετρο μπορούμε να κάνουμε μόνο μια τομή ώστε να βγουν κυκλάκια και όχι μισοφέγγαρα. Το μήλο αν είναι μαλακό μπορεί να μην κοπεί πολύ καλά με τη λεπίδα για νούντλς, οπότε χρησιμοποιούμε τη λεπίδα για κορδέλες. Προσθέτουμε το καρότο και το μήλο στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Η σαλάτα είναι πολύ ωραία όταν έχει προλάβει να «καθίσει» κάποια ώρα, αλλά μπορεί να μας βγάλει λίγα ζουμιά λόγω μήλου και γιαουρτιού. Δεν μας πειράζει, απλά ανακατεύουμε καλά πριν το σερβίρισμα.

Σημείωση: Το dressing κάνει και για την κλασική coleslaw με τριμμένο λάχανο και καρότο. Απλά θα γίνει λίγο υδαρές λόγω του γιαουρτιού. Αν το δοκιμάσετε έτσι, φροντίστε να κάνετε πρώτα «μασάζ» στο λάχανο με λίγο αλάτι για να απελευθερωθούν τα υγρά του και να στραγγίξει καλά, πριν προσθέσετε το dressing.

§

Επίσης, αν αναρωτιέστε τι απέγιναν τα φύλλα της γογγυλοκράμβης, σοτάρισα τα νεότερα με βούτυρο και τα συνόδευσα με αυγουλάκια. Δείτε τα εδώ στο instagram.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Λίγες οι συνταγές εκεί έξω με γογγυλοκράμβη!
Καροτομακαρονάδα με Σάλτσα Γογγυλοκράμβης από το Mjammi
Για περισσότερες δείτε το link love στο Αγγλικό άρθρο.

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο