28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.10.2015

24 αξιολ., M.O. : 4,83
2-4
3.5lt

Χοιρινό κρέας σιγομαγειρεμένο στο slow cooker με υπέροχα αρτύματα και καρυκεύματα που δημιουργούν κατά το ψήσιμο την τέλεια σπιτική μπάρμπεκιου σος. Συνδυάζεται ιδανικά με ψωμάκια για ένα απολαυστικά τσαπατσούλικο pulled pork sandwich.

Το pulled pork ίσως το έχετε ακουστά. Του κάνουμε μια ελεύθερη μετάφραση και το βαφτίζουμε τραβηχτό χοιρινό. Τι είναι; Ένα μεγάλο ή κάποια μικρότερα κομμάτια χοιρινού που ψήνεται αργά, και όταν μαλακώσει πολύ «τραβιέται» με δυο πιρούνια και γίνεται ένα υπέροχο ζουμερό μείγμα ψαχνού και σάλτσας. Στην Αμερική τρώγεται συνήθως σε ψωμάκια μπέργκερ, και ομολογώ πως είναι πολύ νόστιμο έτσι. Είναι ένα πιάτο που δεν μπορείς να το φας χωρίς να λερωθείς, οπότε θέλει προσοχή πότε και σε ποιον θα το σερβίρουμε. Για παράδειγμα, δεν το φτιάχνουμε αν έχουμε καλέσει νέο αμόρε για δείπνο, ή τα πεθερικά για πρώτη φορά, ή τον διευθυντή μας για να τον καλοπιάσουμε για προαγωγή. Το φτιάχνουμε για τους φίλους μας αν έχει ματς, τα παιδιά μας για να ευχαριστηθούν γεύμα με τα χέρια, για το αμόρε όταν πια έχουμε περάσει στη φάση χουχουλιάζω καναπέ με ταινία.

Ξαναδιαβάζω τα παραπάνω και μου θυμίζουν λίγο άρθρο στο Cosmopolitan. Σόρρυ. Πάμε παρακάτω. Έπρεπε να ανεβάσω αυτή τη συνταγή τώρα διότι εδώ και λίγο καιρό, πως τα φέρνει η τύχη και ο Westley καταφέρνει να βουτήξει το χαρτάκι με τις σημειώσεις της συνταγής. Είναι δεύτερη φορά σήμερα που το σώζω απ’ τα δόντια του. Έχει μια ιδιαίτερη λατρεία προς οτιδήποτε χάρτινο (λατρεία που έρχεται δεύτερη μόνο μπροστά στη λατρεία για οτιδήποτε υφασμάτινο) και μόλις έχει την ευκαιρία μασουλάει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του. Και ο δρόμος του τον φέρνει συχνά στο γραφείο όπου όλα μου τα χαρτιά είναι μονίμως σκορπισμένα. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μοιραστώ το τραβηχτό χοιρινό μου, και να δώσω το –στραπατσαρισμένο πια- χαρτάκι στον Westley που τόσο το λαχταρά. Πλάκα πλάκα εγώ δεν χρειάζομαι shredder, έχω ένα ολοζώντανο εδώ μαζί μου!

Υλικά

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

500 γρ χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κέτσαπ

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

1 κ.σ. Worcestershire sauce (θα τη δείτε γραμμένη και Worcester)

1 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

1 κ.γ. μουστάρδα καυτερή

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1/2 κ.γ. πολτός σκόρδου

1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Η μια κουταλιά γλυκού αφορά την καυτερή, δυνατή μουστάρδα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε απλή, απαλή, αλλά καλύτερα να αυξήσετε την ποσότητα σε μια κουταλιά σούπας.

Βήμα 1

Τοποθετούμε το κρεμμύδι στο δοχείο του slow cooker, και από πάνω τα κομμάτια χοιρινού.

Βήμα 2

Σε ένα καθαρό βαζάκι μαρμελάδας αναμειγνύουμε το λάδι, την κέτσαπ, το μπαλσάμικο, την Worcestershire, τη μαρμελάδα φράουλα, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, το αλάτι, το κύμινο, την πάπρικα, τον πολτό σκόρδου, το θυμάρι και το πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε ζωηρά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε με αυτό το κρέας και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε στο low για 9 – 9 ½ ώρες μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και να ανοίγει εύκολα με πιρούνι.

Βήμα 3

Βγάζουμε το δοχείο από τη βάση και με δυο πιρούνια «τραβάμε» τα κομμάτια χοιρινού να ανοίξουν και να μείνει το ψαχνό «μαδημένο». Ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί. Ξαναβάζουμε το δοχείο στη βάση και αφήνουμε στο low μέχρι να σερβίρουμε. Το κρέας θα απορροφήσει τώρα αρκετή από τη σάλτσα οπότε μην ανησυχείτε αν αυτή είναι λίγο υδαρής.

Σημείωση: Κατά τη γνώμη μου το pulled pork είναι ακόμα καλύτερο την επόμενη μέρα. Το ζεσταίνουμε (όχι στο slow cooker, εγώ χρησιμοποιώ μικροκυμάτων για ζέσταμα) και το σερβίρουμε με ψωμάκια μπέργκερ. Ταιριάζει πολύ και με ρύζι ή πουρέ. Χθες το δοκίμασα με ψητά νούντλς από γλυκοπατάτα που έφτιαξα με το spiralizer, και ήταν θεϊκό. Αν δεν έχετε spiralizer μπορείτε να ψήσετε γλυκοπατάτες (κόκκινες) ολόκληρες στο φούρνο (ή στο slow cooker έτσι) και να σερβίρετε το pulled pork από πάνω. Υγιεινό και υπερ-νόστιμο! Άλλο κλασικό συνοδευτικό είναι η σαλάτα coleslaw.

24 αξιολ., M.O. : 4,83

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

14 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ελένη
    01/07/2016

    Αααααπίστευτη συνταγή, μας έχεις να παραμιλάμε εδώ πέρα και να την κάνουμε 2η φορά στη σειρά! Συνοδεύσαμε με σπιτικά φραντζολάκια και σαλάτα λάχανο/καρότο ως εναλλακτική της coleslaw. Σούπερ!!

    • Απάντηση
      01/07/2016

      Ωω ευχαριστώ πολύ πολύ! Χαίρομαι που σας αρέσει. Τώρα που το θυμήθηκα το λιγουρεύτηκα… 🙂 Ευχαριστώ και πάλι!

  • Απάντηση
    Βαλια
    23/12/2016

    Με τι θα προτείνατε να αντικατασταθεί η Worcestershire sauce? Το βασικό της συστατικό ειναι ψάρι κι εγω ειμαι αλλεργική 🙁 Ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    Αμάντα
    25/12/2016

    Ελένη εύχομαι να δεις το μήνυμα..ΣΤο 6 λίτρων που έχω,αν βάλω 1-1,5 κιλό πάλι στις 9 ώρες να το βάλω?Τι λες?

    • Απάντηση
      25/12/2016

      Καλημέρα και χρόνια πολλά! Λογικά θα είναι μια χαρά στις 9 ώρες σε 6.5λ συσκευή. Το ελέγχεις και αν δεις ότι αργεί το γυρνάς στο high. Καλή επιτυχία!

  • Απάντηση
    Αλίκη
    10/10/2017

    Τέλειο! Πανεύκολη συνταγή (την τριπλασίασα για να φάνε 16 άτομα), πεντανόστιμο, άρεσε σε όλους. Ακόμα το θυμούνται και το σχολιάζουν οι φίλοι μου.

    • Απάντηση
      10/10/2017

      Αλίκη μου έφτιαξες τη μέρα με το σχόλιό σου! Πολύ χαίρομαι που άρεσε σε όλους η συνταγή και σ’ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου το γράψεις. Καλό απόγευμα!

  • Απάντηση
    Αγγελικη
    03/10/2018

    Στο high μπορεί να γίνει αυτή η συνταγη αραγε;

    • Απάντηση
      03/10/2018

      Και βέβαια! Θα υπολόγιζα περίπου στις 5 ώρες. Αλλά θέλει έλεγχο μετά τις 4 διότι μπορεί να εξαρτηθεί και από το μοντέλο slow cooker.

  • Απάντηση
    Filippos
    07/07/2019

    Ενδιαφερον θα ηθελα να σε παρακολουθω τακτικα Φιλικα Φιλιππος

    • Απάντηση
      08/07/2019

      Ευχαριστώ Φίλιππε! Ο καλύτερος (πιο σίγουρος) τρόπος να βλέπεις όλες τις αναρτήσεις είναι να γραφτείς στη λίστα αλληλογραφίας. Αυτό το κάνεις βάζοντας το email σου στην δεξιά πλευρά του μπλογκ εκεί που λέει “Ενημερωθείτε για τις νέες αναρτήσεις στο email σας” Καλή συνέχεια!

  • Απάντηση
    Ειρήνη
    02/06/2021

    Φαίνεται πολύ λαχταριστή συνταγή! Αν το δοκιμάσω με μοσχάρι θα βγει καλό πιστεύετε; Επίσης, ο πολτός σκόρδου τί είναι; Θέλει κάποια επεξεργασία ή απλά το λιώνουμε με τον πιεστή σκόρδου;

    Ευχαριστώ πολύ!

    • Απάντηση
      03/06/2021

      Μόλις προχθές μια κοπέλα στο γκρουπ μου στο facebook μας είπε πως το δοκίμασε με μοσχάρι και τους άρεσε πολύ! Προτείνω κομμάτι με λιπάκι και κολλαγόνο, ιδανικά χτένι ή ποντίκι! Ο πολτός σκόρδου είναι προϊόν που πωλείται σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, είναι πιο ελαφρύς από το ωμό σκόρδο. Φυσικά όμως μπορείς να τον αντικαταστήσεις με τέτοιο, απλά αν θέλεις να παραμείνει διακριτική η γεύση (όπως του πολτού) βάλε λίγο λιγότερο. Αν σου αρέσει γενικά το σκόρδο βάλε ίδια ποσότητα! Καλή επιτυχία και αναμένω εντυπώσεις!