29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

07.09.2015

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
3.5lt

Οκ, προφανώς μιλάω για την βάση του παγωτού, την crème anglaise την οποία μετά παγώνουμε στην κατάψυξη… αλλά η παρασκευή της γίνεται εξολοκλήρου στο slow cooker! Αληθινό παγωτό λοιπόν, με αυγά, με γεύση βανίλια μπέρμπον. Πιο εύκολο από ποτέ.

Πάλι παγωτό. Σόρρυ, αλλά από τη μια έχει καύσωνα και από την άλλη δε μπορούσα να μη μοιραστώ αυτή την φοβερή ιδέα. Στο κάτω κάτω τι να ανέβαζα, μηλόπιτα; Το φθινόπωρο μοιάζει πολύ μακρινό..

Λοιπόν. Το ξέρουμε όλοι ότι το σωστό, αληθινό, κανονικό, καλύτερο παγωτό έχει αυγά. Δεν σηκώνει κουβέντα. Και τα άλλα, τα εύκολα παγωτά χωρίς αυγά είναι σούπερ. Νοστιμότατα και απολαυστικά. Ειδικά αν είναι με φυστικοβούτυρο ή γεύση τσίζκεϊκ λεμόνι. Αλλά μη κρυβόμαστε κιόλας. Το θέμα είναι ότι ποιος κάθεται να φτιάξει «κανονικό» παγωτό; Αυγοκοψίματα, κατσαρολάκια, ανακατέματα με τις ώρες μέχρι να πήξει η κρέμα… Οκ, το κάνουμε που και που, αλλά δεν είναι και το πιο πρακτικό. Μέχρι τώρα. Γιατί τώρα αλλάζουν όλα. Έρχεται (πάλι) το slow cooker να μας βγάλει από τους μπελάδες. Φτιάχνουμε κρεμ ανγκλέζ πανεύκολα, χωρίς άγχος για τα αυγά και χωρίς να στεκόμαστε πάνω από το μάτι με τις ώρες. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πυρίμαχο μπολ που να χωράει στο δοχείο του slow cooker.

Έχω ξαναφτιάξει κάτι παρόμοιο, όταν έκανα την κρέμα σοκολάτας για αυτό το γλυκό. Αλλά τότε δεν είχε κάνει ο εγκέφαλος τον συσχετισμό της κρέμας με το παγωτό. Ευτυχώς άναψε το λαμπάκι πριν λίγες μέρες, και επιτρέψτε μου να πω πως είναι μεγάλη ανακάλυψη. Μέχρι και στο google δεν βλέπω κάτι παρόμοιο. Λέτε να είμαι η πρώτη; Φαντάζομαι πως όχι, αλλά είναι ωραίο να σκέφτεσαι κάτι και να μην βλέπεις τελικά πως το έχουν ανεβάσει άλλοι 20 πριν από σενα!

Εδώ θα μοιραστώ μια κλασική συνταγή παγωτού βανίλιας, με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποίησα εκχύλισμα που έχω φτιάξει μόνη μου με μπέρμπον. Αν δεν έχετε ήδη έτοιμο σπιτικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα του εμπορίου. Την κρέμα την παγώνουμε στην παγωτομηχανή και έτοιμο. Μπορούμε βέβαια να την φάμε κι έτσι, με το κουτάλι, ή να την περιχύσουμε ζεστή ζεστή στην μηλόπιτά μας, όποτε μας λυπηθεί το σύμπαν και έρθει ο πολυπόθητος δροσερός καιρός.

Υλικά

5 κρόκοι αυγών

150 γρ ζάχαρη

350 ml γάλα εβαπορέ

300 ml κρέμα γάλακτος

1/4 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας με μπέρμπον (συνταγή εδώ)

Βήμα 1

Προσθέτουμε τα υλικά ένα ένα σε πυρίμαχο μπολ χωρητικότητας τουλάχιστον ενός λίτρου (που να χωράει στο δοχείο του slow cooker) χτυπώντας τα με σύρμα μετά από κάθε προσθήκη. Εμένα σε μπολ 1λ το μείγμα έφτασε σχεδόν στο χείλος.

Βήμα 2

Βάζουμε το μπολ στο δοχείο της συσκευής (χωρητ. 3.5λ τουλάχιστον). Ρίχνουμε δίπλα από το μπολ 500ml νερό βρύσης (να μην μπει νερό στο μείγμα) και μετά ρίχνουμε άλλα 400ml ζεστό/βραστό νερό, ώστε να έρθει το επίπεδο του νερού μέχρι πιο πάνω από τη μέση του μπολ. Ουσιαστικά κάνουμε μπεν μαρί. Σκεπάζουμε το μπολ χαλαρά με αλουμινόχαρτο για να μην πέφτουν μέσα οι υδρατμοί.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε στο low για 5 – 5 ½ ώρες ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο για να ελέγξουμε και πως πάει. Εμένα άρχισε να πήζει στις 3 ½ ώρες. Θέλουμε να γίνει αρκετά πηχτό. Βγάζουμε προσεχτικά το μπολ από το slow cooker και το αφήνουμε να κρυώσει. Ύστερα τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει καλά, κατά προτίμηση όλο το βράδυ.

Βήμα 4

Ρίχνουμε το κρύο μείγμα στην παγωτομηχανή ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σερβίρουμε αμέσως αν μας αρέσει πολύ μαλακό το παγωτό, ή το βάζουμε κατάψυξη να παγώσει εντελώς. Για να σερβίρουμε βγάζουμε το παγωτό περίπου 10-15 λεπτά πριν.

Η συνταγή είναι παραλλαγή αυτής του David Lebovitz. Η ποσότητες μας δίνουν περίπου 700-800 ml έτοιμου παγωτού.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο