28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

20.08.2015

2 αξιολ., M.O. : 3,00

Γρήγορο τουρσί ψυγείου κολοκυθάκι και αγγουράκι, με ξύδι, αρωματισμένο με τζίντζερ, σιναπόσπορο, κύμινο και κιτρινόριζα (κουρκουμά), και κομμένο σε σχήμα σπιράλ με τη βοήθεια του Spiralizer.

Σας αρέσουν τα λαχανικά τουρσί; Εμένα ναι. Ιδιαίτερη αγάπη έχω για τα αγγουράκια, εκείνα τα μικρούλια. Τα βάζω σε σάντουιτς, σε πατατοσαλάτες, τονοσαλάτες και όπου μου φανεί ότι θα ταιριάζουν.

Είπα λοιπόν να δοκιμάσω να φτιάξω μόνη μου. Επέλεξα τη γρήγορη μέθοδο, του ψυγείου, με ξύδι αντί για άλμη. Με τη διαδικασία αυτή έχουμε τουρσί σε ένα 24ωρο, και ύστερα όσο μένει στο ψυγείο απλά γίνεται καλύτερο. Και επειδή τα ξυδάτα τα αγαπώ πολύ, ε, δεν ήθελε πολύ σκέψη.

Εκτός από αγγουράκι χρησιμοποίησα και κολοκυθάκι, μιας και τέτοια εποχή υπάρχει σε αφθονία και είχα την αίσθηση πως θα έβγαινε καλό. Και βγήκε. Το υγρό αποτελείται από μηλόξιδο και ζάχαρη, και είναι αρωματισμένο με διάφορα καλούδια όπως τζίντζερ, κουρκουμά, κύμινο, σιναπόσπορο και κόκκους πιπεριού. Δίνει λοιπόν μια υπέροχη γλυκόξινη γεύση στα λαχανικά. Δοκιμάστε τα σε μπέργκερ, σε χοτ ντογκ, ή όπως μου αρέσουν εμένα περισσότερο, σε σάντουιτς με ζαμπόν ή γαλοπούλα και τυρί, με κρέμα τυριού, ή με βραστό αυγό και λίγη μαγιονέζα. Νομίζω πως θα τα έτρωγα ακόμα και με σκέτο ψωμί και βούτυρο.

Το σχήμα φυσικά το έχω πετύχει με το αγαπημένο μου Spiralizer (πληροφορίες εδώ) και είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα πράγματα που έχω φτιάξει ποτέ. Φυσικά δεν είναι απαραίτητη η ομορφιά σε κάτι νόστιμο, οπότε αν δεν έχετε Spiralizer μπορείτε απλά να κόψετε τα κολοκυθάκια και τα αγγουράκια σε πολύ λεπτές φέτες. Το ίδιο νόστιμα θα είναι (αν και λίγο πιο βαρετά, no?).

Υλικά

200 γρ (1 μέτριο) κολοκυθάκι, καλά πλυμένο

100 γρ (1 μικρό) αγγουράκι, καλά πλυμένο

1 κ.σ. αλάτι

1 κούπα μηλόξιδο

3/4 κούπας ζάχαρη

1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού (εγώ έβαλα ανάμεικτα χρώματα)

3/4 κ.γ. σιναπόσπορος (εγώ έβαλα κίτρινο)

1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1/4 κ.γ. κύμινο

1/8 κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με όποια μπαχαρικά σας αρέσουν περισσότερο, όπως κανέλα, μπαχάρι, γκάραμ μασάλα, κάρυ, τσίλι ή μπούκοβο κλπ.

Βήμα 1

Κόβουμε με το spiralizer το κολοκυθάκι και το αγγουράκι, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Εγώ χρησιμοποίησα την λεπίδα για χοντρό μακαρόνι. Εναλλακτικά τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με μαχαίρι. Τα βάζουμε σε ψιλό τρυπητό και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι προσέχοντας να πάει παντού. Τα αφήνουμε 30 λεπτά να ελευθερώσουν τα υγρά τους και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Έπειτα τα πιέζουμε ελαφρά και προσεχτικά με τα χέρια, να στραγγίξουν όσα περισσότερα ζουμιά γίνεται, χωρίς όμως να χαλάσει το σχήμα τους. Όλο αυτό το κάνουμε για να παραμείνουν τραγανά τα λαχανικά στο υγρό.

Βήμα 2

Όσο περιμένουμε τα λαχανικά βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, τους κόκκους πιπεριού, τον σιναπόσπορο, το τζίντζερ, το κύμινο και την κιτρινόριζα. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν μια βράση.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα βάζο με φαρδύ στόμιο και ρίχνουμε από πάνω το υγρό από το κατσαρολάκι. Πατικώνουμε λίγο το περιεχόμενο ώστε να βυθιστεί και αφήνουμε να κρυώσει. Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες.

Σημείωση: Το βαζάκι μου είναι χωρητικότητας 500 ml και χώρεσαν όλα τέλεια. Μην ξεχνάτε ότι το κολοκυθάκι και το αγγουράκι θα χάσουν πολύ όγκο όταν στραγγίξουν.

2 αξιολ., M.O. : 3,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο