28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

22.04.2015

3 αξιολ., M.O. : 4,00
8-10

Ένα πανεύκολο ψωμί με μπύρα, με λίγα υλικά και χωρίς ζύμωμα. Δοκιμάζουμε δυο εκδοχές, μια με λιαστή ντομάτα και φέτα, και μια με γραβιέρα και καραμελωμένο κρεμμύδι.

Λατρεύω αυτό το ψωμί. Έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση, πολύ αρωματική. Οι δυο εκδοχές δίνουν αρκετά διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά εξίσου νόστιμο. Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει κι άλλες, και το γεγονός ότι χωράει τόσους πειραματισμούς είναι ένα από τα μεγάλα του προτερήματα. Το τυράκι του πάντως το βάζω πάντα. Εδώ χρησιμοποίησα τυριά Μινέρβα Χωριό˙ την αξιόλογη φέτα τους για το ένα και την υπέροχη γλυκιά γραβιέρα για το άλλο. Τη φέτα τη συνδύασα με λιαστή ντομάτα και τη γραβιέρα με τα πολυαγαπημένα μου καραμελωμένα κρεμμύδια.

Η «δυσκολίες» της συνταγής αυτής είναι το ψιλοκόψιμο της λιαστής στη μια περίπτωση και η αναμονή για τα κρεμμύδια στην άλλη. Τόσο χάλια. Το ψωμί το ίδιο είναι φάση «ρίξ’τα στο μπολ και ανακάτεψε».

Όσο για τη μπύρα; Εδώ κι αν χωράνε πειραματισμοί. Για αρχή ξεκινήστε με μια ξανθιά, ελαφριά σε γεύση. Μετά οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί. Στο παρελθόν έχω χρησιμοποιήσει και Newcastle Brown Ale, με πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Η γεύση όμως να ξέρετε γίνεται πιο δυνατή!

Υλικά

450 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κ.σ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γ. αλάτι
330ml (1 κουτάκι) μπύρα τύπου Pilsner

Για Φέτα & Λιαστή Ντομάτα
150 γρ φέτα Χωριό, χοντροθρυμματισμένη
100 γρ λιαστή ντομάτα, στραγγισμένη και σκουπισμένη από τα λάδια, χοντροκομμένη (ζυγίζουμε μετά την προετοιμασία)
1 κ.γ. ρίγανη

Για Γραβιέρα & Καραμελωμένο Κρεμμύδι
150 γρ γραβιέρα γλυκιά Χωριό, χοντροτριμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα, καραμελωμένο με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο Χωριό και 1/2 κ.γ. ζάχαρη (δείτε το Δείξε Μου)
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Για να καραμελώσουμε το κρεμμύδι βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 25 λεπτά (ανακατεύοντας μόνο λίγες φορές) να πάρουν χρώμα και να γίνουν κολλώδη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν στο τηγανάκι. Θα έχουμε ποσότητα περίπου 1/3 της κούπας (από ένα μέτριο κρεμμύδι). Εναλλακτικά, το φτιάχνουμε στο slow cooker με αυτή τη μέθοδο!

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις) και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ορθογώνιο ταψάκι (25x12cm).

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι. Προσθέτουμε τη μπύρα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μη φαίνεται το αλεύρι.

Βήμα 3

Για Φέτα & Λιαστή Ντομάτα: Προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα και τη φέτα και ανακατεύουμε όσο απαλά μπορούμε για να μην διαλυθεί εντελώς η φέτα. Το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.

Βήμα 4

Για Γραβιέρα & Καραμελωμένο Κρεμμύδι: Προσθέτουμε το τυρί και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε όσο γίνεται απαλά για να ενσωματωθούν στο πηχτό μείγμα.

Βήμα 5

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνουμε ώστε να είναι ομοιόμορφη η επιφάνεια, και ψήνουμε για περίπου 50-55 λεπτά. Μπήγουμε ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο κέντρο και αν βγει στεγνό ή με λίγα στεγνά ψίχουλα το ψωμί μας είναι έτοιμο. Το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε ζεστό ή το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Σημείωση: Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο, εκτός αν θέλουμε να το κρατήσουμε για διάστημα μεγαλύτερο των 4-5 ημερών. Σ’αυτή την περίπτωση θα το βάλουμε στο ψυγείο. Μετά τις πρώτες μέρες μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρά τις φέτες στη φρυγανιέρα και να το φάμε ζεστό.

§
Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς.

3 αξιολ., M.O. : 4,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    22/04/2015

    Ψηφίζω αυτό με τη γραβιέρα και τα κρεμμύδια!!

  • Απάντηση
    22/04/2015

    Τα ψωμάκια μπίρας τα αγαπώ γιατί είναι εύκολα και πολύ πολύ γρήγορα!
    Και οι δύο παραλλαγές υπέροχες με πολύ πετυχημένα παντρέματα υλικών 🙂

  • Απάντηση
    26/04/2015

    Έφτιαξα αυτό με τα κρεμμύδια και τη γραβιέρα και το συνδύασα με ένα ντιπ φέτας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θέλω να το φάω όοοοοολο. Μιαμ!