29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

13.10.2014

11 αξιολ., M.O. : 4,91
5

Ένα εύκολο πέστο με έντονη και αρωματική γεύση. Ο συνδυασμός λιαστής ντομάτας και ρόκας ταιριάζει απόλυτα με τα ζυμαρικά, αλλά μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και ως ενισχυτικό γεύσης σε άλλα πιάτα.

Τον τελευταίο καιρό έχω μείνει λίγο πίσω με τις αναρτήσεις μου. …Και μόλις έσβησα μια ολόκληρη παράγραφο που ξεκίνησα να σας λέω για τη φάση που περνάω, για το πώς είναι η ζωή με ένα κουταβάκι στην προεφηβεία και για το πώς δεν έχω πολύ χώρο στο μυαλό μου για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Westley. Έχει μεγαλώσει απίστευτα, και να σας πω την αλήθεια εμένα μου φαίνεται ακόμα πιο όμορφος. Εννοείται λοιπόν συνεχίζει να είναι το πιο όμορφο κουτάβι του κόσμου. Και το πιο έξυπνο. Μη τα ξαναλέμε ε; Θα κρατήσω όμως τα σκυλονέα μου για κάποιο μελλοντικό σκυλο-ποστ, να μπορεί όποιος θέλει να το προσπεράσει και να μην αναγκαστεί να κοσκινίσει τις αράδες για να βρει κάποια συνταγή.

Πέστο λιαστής ντομάτας λοιπόν με ρόκα. Ο συνδυασμός μου έχει κάτσει από πολύ παλιά, που έτρωγα μετά μανίας ένα πιάτο ζυμαρικών με τα υλικά αυτά (όχι σε μορφή πέστο), σε ένα εστιατόριο στο Κολωνάκι. Έχουν περάσει τόσα χρόνια που δε θυμάμαι ούτε το όνομα του μαγαζιού, ούτε πως ακριβώς ήταν η σάλτσα για να φτιάξω τώρα κάτι αντίστοιχο. Θυμάμαι μόνο την έντονη γεύση και το ότι το ζητούσαμε «μια ρόκα λιαστή ντομάτα». Σκέφτηκα λοιπόν να δοκιμάσω κάτι σε πέστο.

Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς πέστο, μιας και δεν έχει κουκουνάρι ή κάποιο ξηρό καρπό, αλλά μοιάζει πολύ οπότε ο όρος με διευκολύνει για να καταλάβετε και πώς φτιάχνεται και πώς τρώγεται. Βασικά τα βάζουμε όλα στο μούλτι και τέλος. Μετά το προσθέτουμε σε ζυμαρικά και το απολαμβάνουμε. Στην περίπτωση αυτή όμως έχω και μια άλλη ιδέα. Τα υλικά μας φτιάχνουν μεγαλούτσικη ποσότητα. Προτείνω λοιπόν να χωρίσουμε μερικές μερίδες για την κατάψυξη, για γεύμα σε χρόνο dt όποτε το χρειαστούμε, αλλά να κρατήσουμε και λίγο από το πέστο σε ποσότητες μιας κουταλιάς σούπας το οποίο θα βάλουμε σε παγοθήκες, πάλι στην κατάψυξη. Αυτά τα κυβάκια λιαστής ντομάτας με ρόκα μπορούν να προστεθούν σε άλλες σάλτσες, σε κοκκινιστά, σε σούπες ή και σε όσπρια, για να ενισχύσουν τις γεύσεις και να νοστιμίσουν το πιάτο που μαγειρεύουμε. Αυτό φυσικά γίνεται με όλα τα είδη πέστο. Χρήσιμο δεν είναι; Άλλες ιδέες για το τι μπορείτε να βάλετε σε παγοθήκες θα βρείτε εδώ.

Υλικά

180 γρ λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες καλά, ελαφρά σκουπισμένες με χαρτί κουζίνας και χοντροκομμένες (βγαίνει περίπου μια κούπα κομμένες και λίγο πατικωμένες)

140 γρ (1 ματσάκι) ρόκα χοντροκομμένη (βγαίνουν 2 κούπες πατικωμένες)

50 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Βήμα 1

Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες, τη ρόκα και το κεφαλοτύρι σε ένα μούλτι (αν χρειάζεται χωρίζουμε σε δόσεις) και προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπάμε μέχρι να γίνει πολτός.

Βήμα 2

Για να σερβίρουμε: Βράζουμε ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το ζωμό τους. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε λίγο από το πέστο (αν ήταν στην κατάψυξη μπορούμε και έτσι παγωμένο), λίγο έξτρα ελαιόλαδο και λίγο από το ζωμό των ζυμαρικών, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει το πέστο κάπως πιο ρευστό. Βάζουμε μέσα τα σουρωμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Βήμα 4

Βήμα 5

Βήμα 6

Βήμα 7

Βήμα 8

Βήμα 9

Βήμα 10


11 αξιολ., M.O. : 4,91
Link Love

Περίεργα Πέστο
Πέστο Μαϊντανού από το My Blissfood
Πέστο Κόκκινης Πιπεριάς από το Project: 365 Vegan Days
Πέστο από Κόλιανδρο και Κάσιους από το Gourmelita

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    14/10/2014

    Θα το δοκιμάσω Ελένη!
    Έχω άλλωστε όλα τα υλικά στο σπίτι, όλως τυχαίως και λιαστή ντομάτα που δεν αγοράζω τακτικά.
    Παλιότερα είχα φτιάξει ένα πέστο ρόκας που μας άρεσε πολύ, οπότε πιστεύω ότι θα μου αρέσει και η πρότασή σου!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      15/10/2014

      Αφού σας άρεσε το πέστο ρόκας θα σας αρέσει και αυτό πιστεύω! Η ρόκα έχει χαρακτηριστική γεύση. Καλή σου μέρα!