28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.09.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6
3.5lt

Επιστρέφω με ακόμα μια πουτίγκα ψωμιού. Αυτή τη φορά σε γλυκιά εκδοχή, με μπόλικη σοκολάτα και κράνμπερις, φτιαγμένη εύκολα στο slow cooker.

Ο Μίστερ είναι λάτρης του ψωμιού. Θα μπορούσε να τρέφεται μόνο με αυτό. Αρκεί να είναι φρέσκο. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολος στο φαγητό γενικά, με πολλά (πολλά όμως) απαγορευμένα υλικά που δεν πείθεται με τίποτα να δοκιμάσει, δεν είναι όμως γκρινιάρης και αν δεν του αρέσει κάτι απλά θα φάει το αγαπημένο του ψωμί. Είπαμε όμως, αρκεί να είναι φρέσκο. Το αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας του είναι να μας περισσεύει πολύ συχνά ψωμί το οποίο όπως έχω πει εδώ, δυσκολεύομαι να πετάξω.

Οι πουτίγκες ψωμιού είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεπερνάμε τέτοια θέματα. Όταν έφτιαξα τη συγκεκριμένη, είχα ξεμείνει με μια ολόκληρη φρατζόλα διότι την προηγούμενη μέρα την είχα αγοράσει λίγο πριν μου έρθει μια απίστευτη βαρεμάρα για μαγείρεμα. Συμβαίνει και σε μας αυτό, μη νομίζετε. Όταν κάνεις το χόμπι σου δουλειά μερικές φορές το βαριέσαι φοβερά. Ευτυχώς δεν κρατάει πολύ. Τέλοσπάντων, τελικά παραγγείλαμε σουβλάκια, τα οποία είναι ίσως το μόνο φαγητό που δεν το συνοδεύει με ψωμί ο Μίστερ.

Βρέθηκα λοιπόν την επόμενη με τη φρατζόλα, γνωρίζοντας πως αν την βάλω στα σκουπίδια θα έχω τύψεις όλη μέρα. Δεν έχει να κάνει με την κρίση, στο σπίτι μας η σπατάλη φαγητού ήταν ανέκαθεν μεγάλο αμάρτημα. Τι να κάνω, τι να κάνω… Είπα να τελειοποιήσω μια γλυκιά πουτίγκα που είχα δοκιμάσει πριν λίγο καιρό. Την πλάκωσα και στη σοκολάτα και έγινε σχεδόν μπράουνι! Και για να κάνω τη ζωή μου ευκολότερη επιστράτευσα το slow cooker.

Το γλυκό αυτό δεν είναι ανάλαφρο. Το λέω για να ξέρετε. Θα πιάσει τόπο! Ιδανικά σερβίρεται ζεστό και εμένα μου αρέσει περιχυμένο με λίγη (οκ πολλή) κρέμα γάλακτος. Και με παγωτό θα ήταν ωραίο. Αλλά το ζεσταματάκι του το θέλει πρώτα. Α επίσης, σε ένα πρώτο δοκιμαστικό που είχα κάνει, η μια δοκιμάστρια (Mrs. D.) μου είχε πει πως θα ήθελε να είχε σταφίδες. Αυτό είναι κατάλοιπο της αγγλικής καταγωγής της διότι η κλασική πουτίγκα ψωμιού έχει πάντα σταφίδες. Εγώ δεν τις πολυθέλω στα γλυκά, αλλά μου έδωσε την ιδέα να βάλω αποξηραμένα κράνμπερις. Σούπερ ήταν.

Υλικά

1 φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο/ξερό (βλ. Βήμα 1)

50 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο

100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

70 γρ σοκολάτα γάλακτος σε κομματάκια

3 κ.σ. κακάο

1 κ.γ. εσπρέσο στιγμής σε σκόνη

5 κ.σ. ζάχαρη

1 κουτί (1 1/2 κούπα) γάλα εβαπορέ

1/2 κούπα γάλα φρέσκο

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1/4 κ.γ. αλάτι

3 αυγά

4 κ.σ. κράνμπερις αποξηραμένα (προαιρετικά)

Βήμα 1

Κόβουμε τη φρατζόλα σε 8 χοντρές φέτες, βγάζουμε την κόρα και κόβουμε την κάθε φέτα σε 6 κύβους. Βγαίνουν περίπου 7 κούπες ψωμί. Τοποθετούμε τους κύβους σε μια σχάρα και αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να ξεραθούν. Όταν είμαστε έτοιμοι τους μεταφέρουμε στο δοχείο του slow cooker.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε τη μαργαρίνη με τις σοκολάτες στο φούρνο μικροκυμάτων ανά διαστήματα 20 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Προσθέτουμε στο μείγμα το κακάο και τη σκόνη εσπρέσο και χτυπάμε καλά με σύρμα για να διαλυθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε τα γάλατα, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και τέλος τα αυγά. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε τα κράνμπερις. Περιχύνουμε το ψωμί και το πατικώνουμε ώστε να καλυφθεί και να απορροφήσει όσο γίνεται περισσότερο μείγμα.

Βήμα 3

Κλείνουμε το καπάκι, ανάβουμε τη συσκευή στο low και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, ή μέχρι να φουσκώσει η πουτίγκα και να απορροφήσει τα υγρά. Ένα μαχαίρι μπηγμένο στη μέση πρέπει να βγει σχεδόν καθαρό.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Πουτίγκες ψωμιού με την γλυκιά έννοια!
Εύκολη πουτίγκα με μαρμελάδα φράουλα από το Madame Ginger
Πουτίγκα με Τσουρέκι και Σοκολάτα από το Foodaki
Πουτίγκα Χειμωνιάτικη από το Tante Kiki

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    24/09/2014

    Όλα τα υλικά είναι ένα και ένα!
    Και τα κράνμπερις πραγματικά πολύ ωραία προσθήκη, νομίζω ότι ταιριάζουν φανταστικά με τη σοκολάτα και σίγουρα τα προτιμώ από σταφίδες!
    Έτσι με μπόλικη κρεμούλα και άντε και λίγο παγωτό θα είναι φανταστικό!!

    • Απάντηση
      25/09/2014

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Όσο αφορά στο “μπόλικη κρεμούλα”… μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι 😉