18.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

21.07.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
12

Το γνωστό ανάποδο κέικ ανανά σε μίνι μορφή. Μια συνταγή παντός καιρού, εύκολη και γρήγορη. Και τα νέα μου.

Αυτή τη στιγμή που σας γράφω, κάθομαι στον καναπέ στο σαλόνι με μια μικρή γούνινη μπαλίτσα στα πόδια μου. Το καινούργιο μας κουταβάκι, ο Westley, έχει αράξει φαρδύς πλατύς με την κοιλίτσα στο δροσερό πάτωμα και τα πόδια του διάπλατα ανοιχτά. Που και που γυρνάει ανάσκελα, ανοίγει ένα μάτι να δει αν είμαι εδώ, και πέφτει τούμπα από την άλλη. Είμαι παντελώς άυπνη, μιας και είναι μόνο τρείς μέρες μακριά από τα αδελφάκια του και δεν ησυχάζει τα βράδια με τίποτα. Αλλά κάθε φορά που γυρνάω το βλέμμα προς το μέρος του και βλέπω τη μουσουδίτσα του και το αυτί πεσμένο ανάποδα, λιώνω στην κυριολεξία – κι ας κοιμάται του καλού καιρού αυτός ενώ εγώ κουτουλάω!

Θα προσπαθήσω για τους επόμενους μήνες να μη σας βομβαρδίζω με ιστορίες του σκυλιού, αλλά να σας πω κάτι; Δεν το υπόσχομαι κιόλας! Οκ, αστειεύομαι βέβαια. Και σε λίγες μέρες που θα έχει συνηθίσει το καινούργιο του σπίτι, πιστεύω πως θα μπορώ να μπω στην κουζίνα χωρίς να είναι κολλημένος στους αστραγάλους μου. Προς το παρόν… κάθε βήμα στην κουζίνα γίνεται με προσοχή μη τον πατήσω. Επόμενη πρόκληση η φωτογράφιση του φαγητού!

Αυτή τη συνταγή την έχω στο αρχείο εδώ και αρκετούς μήνες. Την είχα αφήσει αδημοσίευτη για να υπάρχει σε μια «στιγμή ανάγκης». Και να που η στιγμή ήρθε, αφού οι επόμενες μέρες θα είναι αφιερωμένες στο κουταβάκι που το έχει ανάγκη. Τα μάφινς αυτά έχουν μια καλοκαιρινή νότα λόγω του ανανά, αλλά είναι παντός καιρού διότι χρησιμοποιούμε κονσέρβας. Κρατάμε όσο μείνει για μια δροσερή φρουτοσαλάτα με τα νόστιμα φρούτα εποχής που υπάρχουν τώρα. Η υφή τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφού εξωτερικά έχουν μια ελαφρώς τραγανή κρούστα, και μέσα είναι υπέροχα αφράτα. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε κερασάκια μαρασκίνο στο κέντρο, εμένα δε με τρελαίνουν οπότε έβαλα μια σταλίτσα μαρμελάδα φραμπουάζ (αφού είχαν ψηθεί και κρυώσει). Τα κερασάκια αν τα χρησιμοποιήσετε θα τα βάλετε μαζί με τον ανανά.

Σας αφήνω τώρα γιατί ξύπνησε και βούτηξε την κουρτίνα!

Υλικά

4 φέτες ανανά από κονσέρβα (για την επικάλυψη)

30 γρ βούτυρο αγελάδας (για την επικάλυψη)

4 κ.σ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική (για την επικάλυψη)

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (για την επικάλυψη)

3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. baking powder

1/8 κ.γ. αλάτι

1/8 κ.γ. κανέλα

1/2 κούπα ζάχαρη

4 κ.σ. (55 γρ) βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

4 κ.σ. σιρόπι από την κονσέρβα

1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Βήμα 1

Βουτυρώνουμε μια αντικολλητική φόρμα για 12 μάφινς. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά της επικάλυψης. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1-2 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει λίγο το μείγμα. Με ένα κουτάλι το μοιράζουμε στις θήκες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Βήμα 2

Επειδή οι φέτες του ανανά είναι μεγάλες για το κάτω μέρος των θηκών της φόρμας, τις κόβουμε μικρότερα κομμάτια. Σε κάθε θήκη, πάνω από το μείγμα ζάχαρης, βάζουμε λίγα κομμάτια με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν κυκλάκι. Αν θέλουμε τα μαρασκίνο τα βάζουμε τώρα στο κέντρο.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά (αλεύρι μέχρι και ζάχαρη) με ένα σύρμα. Σε άλλο μπολάκι χτυπάμε τα υγρά υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα υγρά στα στεγνά και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να μη βλέπουμε άλλο αλεύρι. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες, πάνω από τα κομματάκια ανανά.

Βήμα 4

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Στο τέλος ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα βουτηγμένη στο κέντρο ενός ή δυο μάφινς (πρέπει να βγει στεγνή ή με λίγα υγρά ψίχουλα). Αφήνουμε 2-3 λεπτά στη φόρμα και ξεφορμάρουμε. Το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι μας.

Η συνταγή είναι ελαφρώς προσαρμοσμένη από αυτήν του A Beautiful Mess.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    21/07/2014

    Νέο μέλος στην οικογένεια λοιπόν!Όχι μόνο θα θέλαμε να μας πεις ιστορίες για το κουταβάκι σας, αλλά να μας το φωτογραφίσεις κιόλας!!
    Τώρα όσο αφορά τα κεκάκια σου έχω να πω πως ο ανανάς τους πάει απίθανα! Έχει καραμελώσει και στην κορυφή και είναι όνειρο^^

    • Απάντηση
      22/07/2014

      Ευχαριστώ πολύ!! Μια φωτογραφία σίγουρα θα βρει τον δρόμο της προς το μπλογκ 😉

  • Απάντηση
    21/07/2014

    Καταρχήν μου αρέσει πάρα πολύ το όνομα του μωρού σας! Το έβλεπα και στις φωτογραφίες που ανέβασες στο fb, είναι σκέτο κουκλί! Φαντάζομαι πόσο ενθουσιασμένοι θα είστε!
    Πολύ μου αρέσει η εκδοχή που προτείνεις!
    Σούπερ εμφανίσιμη και άκρως καλοκαιρινή!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      22/07/2014

      Χαχα σ’ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Το Westley το βρήκε ο Μίστερ! Χαίρομαι που σου αρέσουν και τα κεκάκια. Φιλιά

  • Απάντηση
    Κατερίνα
    22/07/2014

    Τέλειο….Φοβερή ιδέα για super απόλαυση σε mini μέγεθος. Θα το συνόδευα και με μια παγωμένη pina colada. Και μια μικρή παραλλαγή: αντί ανανά δοκίμασε με μήλο, βούτυρο, κανέλλα και καρυδάκια για topping.

    • Απάντηση
      22/07/2014

      Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα! Αχ μια pina colada θα την έπινα ευχαρίστως, με ή χωρίς το μάφιν! Και τα μίνι tarte tatin που προτείνεις ακούγονται υπέροχα.

      • Απάντηση
        lena
        26/07/2014

        Θα τα φτιάξω τα μάφινς θα δω πότε …όταν γίνει όμως και πετύχουν θα σου στείλω φωτογραφίες.Να χαίρεσαι το κουταβάκι σου και να ξέρεις Ελένη μου ότι έχει φροντίδα πολύ…αν το προσέχεις και το αγαπάς…κι αυτό δείχνεις με τη λαχτάρα που μιλάς γι’αυτό.Eμείς δεν έχουμε και ούτε πρόκειται,δεν έχει σχέση με την αγάπη για τα ζώα αλλά θεωρώ ότι σε διαμέρισμα ταλαιπωρούνται τόσο τα ζωάκια όσο κι αυτοί που έχουν την ευθύνη. Σημαίνει κάτι το όνομα Westley;

        • Απάντηση
          27/07/2014

          Όπως το λες είναι Λένα. Εμείς το σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά πριν πάρουμε τον σκυλούκο, μπορώ να σου πω πάνω από χρόνο. Και φυσικά αν δεν είχαμε κήπο δεν υπήρχε περίπτωση, τουλάχιστον για τέτοια μεγαλόσωμη ράτσα. Και από φροντίδα… είμαι 10 μέρες άυπνη 🙂 Το όνομα το σκέφτηκε ο Μίστερ, δεν σημαίνει κάτι απλά μας άρεσε! Περιμένω τις φωτο από τα μάφινς!!